U trendu

Pravo vreme za oslobađanje od bubuljica

U pubertetu bubuljice umeju da budu prava gnjavaža, ali to ne znači da morate da čekate da vam pubertet prođe da biste ih se otarasili. Ukoliko želite da se oslobodite bubuljica, jesen i zima su pravo vreme za to, jer bi mogle da vam se pojave tamne fleke na licu ako se izlažete suncu za vreme terapije.

Bubuljice se javljaju i kod dečaka i kod devojaka. Preduslov da bi se one pojavile jeste seboreja (masna koža – ovo nipošto ne znači da će biti od pomoći ako na svoju ruku isušujete kožu), a bubuljice se uglavnom javljaju na licu (čelo, nos i brada), vratu, leđima i na dekolteu. Koji god oblik akni da imate (mitesere, bubuljice, čvoriće, ciste ili ožiljke), dermatolog je osoba kojoj treba da se obratite, a u zavisnosti od oblika akni koje imate, biće vam određena terapija.
Ukoliko imate najblaži oblik akni, mitesere, najčešće se koriste losion, krema ili gel koji utiču na to da se miteseri otvore i njihov sadržaj odstrani. Koriste se i retinoidi (derivat vitamina A). Kad počnete s lokalnom primenom retinoida, česta reakcija je crvenilo, ali se ono samo povuče nakon nekoliko dana, kada se koža navikne na tretman.
Ako se radi o srednje teškom obliku akni, bubuljicama gnojanicama, uglavnom se koristi krema s benzoil-peroksidom i azelaičnom kiselinom, a nekada i lokalni antibiotici, kao eritromicin.
Kod najtežih oblika akni, kada su dominantni čvorići i ciste, ili ako akne imaju tendenciju da pređu u ožiljke, sistemski se koriste retinoidi, u obliku kapsula izotretinoina. Taj lek prilično smanjuje zamašćenost kože, pa već posle nekoliko nedelja dolazi do povlačenja čvorića i bolnih bubuljica.
Treba znati da, koji god oblik akni da je u pitanju, lečenje traje dugo, pa je neophodno biti strpljiv i uporan. Nakon što se terapija lečenja završi, preporučljivo je da se koristi takozvana terapija održavanja, najbolje kremom ili gelom koji sadrže retinoide i sprečavaju da se pojave nove akne.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike