U trendu

(Pre)mladi roditelji

Čuveno pitanje: imate li seksualne odnose? Ako ih imate, da li se čuvate od trudnoće? Ukoliko niste sigurni kako treba da se čuvate od trudnoće, možete pročitati tekstove koje smo ranije objavili o tome, i u ovoj rubrici i u Ženskom kutku; nakon toga, najtoplije vam preporučujemo da posetite ginekologa i podrobno se raspitate o svim mogućim načinima zaštite od neželjene trudnoće. Zašto postavljamo to pitanje? Razlog je jednostavan: prilično veliki broj maloletnih roditelja, i to iz urbane sredine, često iz dobrostojećih porodica; neki su srednjoškolci a, verovali ili ne, ima i onih iz osnovne škole (moguće je da ste već čuli za trinaestogodišnje majke).

Situacija je zaista zabrinjavajuća. Za početak, devojčice iz osnovne i devojke iz srednje škole su fizički premlade da bi nenarušenog zdravlja podnele trudnoću i porođaj; tako se dešava da im kičma bude toliko oštećena da već sa 20 postanu teški invalidi. Ne, ne izmišljamo. Situaciju dodatno pogoršava to što većina maloletnica krije trudnoću od roditelja (najčešće veoma uspešno) i ne ide na kontrole kod lekara, pa niko ne pazi na njih u toku trudnoće.

Čak i nakon porođaja (uglavnom veoma traumatično iskustvo), stvari se ne poboljšavaju; retkost je da roditelji tinejdžerki bez problema prihvate da su njihove devojčice postale majke, a oni sami bake i deke. Često ni očevi dece nisu od velike pomoći; pošto su u pitanju dečaci, a ne odrasli muškarci, najčešće i ne shvataju šta ih je snašlo. Mada će malo koji roditelj izbaciti svoju ćerku sa bebom iz kuće, ni taj ostanak kod roditelja neće biti baš prijatan. Prestanak školovanja (makar bio i samo privremen) dodatno će otežati situaciju – smanjuje se kontakt sa vršnjacima, teško je vratiti se u školu posle pauze, a bez škole se ne može naći iole dobar posao…

Naravno, većina (pre)mladih roditelja se nekako izbori sa ovim problemima; ako imaju 16 ili više godina, mladi roditelji se venčaju (što baš i ne rešava mnogo, jer se ovakvi brakovi najčešće raspadnu posle nekoliko godina i majke ostaju same s decom); od roditelja ipak dobijete neku pomoć; preživi se. Cena za nepažnju je ipak previsoka.

Molimo vas, zaboravite na razmišljanje tipa: „Ma, neću valjda baš ja“, „Ma, neće valjda baš ovog puta“ i slično. Jednom je dovoljno – jednom je sve što je potrebno.

Zato, još jednom, dosadno pitanje: da li se čuvate od trudnoće?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.