U trendu

Pred društvom ni da „bekne“

Ima nekih ljudi koji su jako stidljivi, naročito pred većim društvom. Ume da smeta ako ste vi takvi, a niste baš ni srećni ako vam je, recimo, dobra drugarica takva – ne razumete u čemu je stvar, i žao vam je kad vidite da je njoj neprijatno.
Recimo, imate super drugaricu sa kojom sjajno provodite vreme, onda kada ste vas dve nasamo. Vesela je, pametna, duhovita, uvek hoće da vam pomogne… Inteligentna je i kreativna i ima zanimljive ideje i ume da smisli dobra rešenja, duhovita je i stalno vas zasmejava. A kad pričate vašem zajedničkom društvu kako je ona super, gledaju vas "belo", jer je pred njima ona ćutljiva, povučena, skupi se kao preplašeni miš i ni da "bekne". Boli vas kad to vidite, jer znate da zapravo uopšte nije takva, nije nimalo plašljiva, ima neke jako hrabre ideje, i zabavna je i vesela, ali ne znate šta povodom toga da učinite.
Nagovarate društvo da više obrate pažnju na nju, da je uključe u razgovor, ali to kao da pogoršava stvari – nevoljno vas poslušaju, a vaša drugarica se još više skupi, svi čekaju da ona nešto kaže, a ona ništa. A ne želite da je ignorišu, da se prave kao da nije tu.
Šta u takvoj situaciji? Pokušajte da nikog ne nagovarate ni na šta, ni tu drugaricu da se otvori i pred drugima, ni društvo da je uključuje u razgovor, jer će i jedno i drugo ići na silu i nikome se neće dopasti. Umesto toga, pustite drugaricu da bude vesela s vama i da u većem društvu ćuti; ako je niko ne bude vređao ni ismevao, i ako niko na nju ne vrši pritisak da bude pričljivija, vremenom će se sama otvoriti.
Možete pokušati još nešto: kada se viđate nasamo s tom drugaricom, pozovite još jednu devojku iz društva, neku vedru, smirenu i strpljivu. Vašoj stidljivoj drugarici bi moglo da bude lakše da se opusti u prisustvu još jedne osobe nego u prisustvu većeg društva. Kad se na nju navikne, pokušajte sa još jednom drugaricom, i tako dok vaša stidljiva prijateljica ne stekne uverenje da se stvarno nalazi među prijateljima, a ne među baucima niti siledžijama koje samo čekaju da je ismeju.
Doći će i to. Samo strpljivo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.