Prijateljev prijatelj vam dosađuje (1)

Prijateljstva su, kao što smo mnogo puta rekli, divna stvar, ali nekada budu povezana s krajnje neprijatnim situacijama. Jedna od njih je kada vam neko na neki način dosađuje, a vi ste u nedoumici šta da učinite jer se radi o prijatelju/prijateljici vaših prijatelja.
To dosađivanje može imati različite oblike. Možda vam se neko „nabacuje“, a možda samo pokušava da bude više u vašem društvu, fizički ili putem Interneta ili SMS poruka. Vi ste rekli da niste zainteresovani, ali vas ta osoba i dalje gnjavi. Dodatni problem je što se radi o prijatelju ili prijateljici vaših prijatelja, pa vam nije baš lako da toj osobi kažete nešto suviše oštro. Šta tada?
Potpuno učtiva mogućnost, na koju niko normalan ne bi mogao da ima primedbu niti da je smatra uvredljivom, bila bi da kažete, uživo ili putem poruke (zavisi od vašeg uobičajenog načina komunikacije s tom osobom): „Izvini, ali stvarno nisam zainteresovan/zainteresovana za druženje“ (ako se o porukama radi, može i: „Molim te, prestani da mi šalješ poruke“). Takođe, ako se o porukama ili mejlovima radi, može da pomogne i ako redovno obrišete svaku poruku te osobe čim vam stigne i vidite od koga je – ne morate ni da je čitate, samo je obrišite, a nakon poruke kojom ste tu osobu zamolili da prestane nemojte slati nikakav odgovor. Ukoliko ne bude nikakvog odgovora s vaše strane, nakon dužeg ili kraćeg vremena i najupornijima bi trebalo da dosadi da vas gnjave.
Onda kada se uživo vidite s tom osobom (jer se, igrom slučaja, družite s istim ljudima), prema njoj se ponašajte učtivo, ali na distanci. Izbegavajte bilo kakav fizički kontakt izuzev rukovanja, ne smeškajte se toj osobi i, kad je god moguće, ne upuštajte se u razgovor s njom. Ako vam postavi neko pitanje, neka vaš odgovor bude kratak i uzdržan. Nemojte toj osobi dati nikakav razlog da poveruje da ste zainteresovani za druženje s njom.
Sutra pročitajte o mogućim reakcijama gnjavatora ili gnjavatorke na vaš nedostatak interesovanja i vaše reakcije, kao i šta dalje ako vaš pokušaj da se oslobodite dosađivanja ne urodi plodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.