Pripremi se za povratak u školu (1)

Došlo je vreme da se suočimo sa istinom – dani kada smo mogli da odemo na spavanje u 4 ujutru (radnim danom!) uskoro će biti deo prošlosti. U letnje uspomene slobodno možeš da svrstaš i one dane koje si od dosade proveo/la u fotelji gledajući sve moguće i nemoguće TV serije (da, da – čak i „VIP“).

Od drugog septembra pa nadalje stvari će početi da se odvijaju nešto drugačijim tokom. Keva će opet aktivno početi da se bavi tvojim „vaspitanjem“ i oblikovanjem u budućeg lekara, advokata, inženjera i sl. Ćale je već kontaktirao razrednog da nabavi lektire, a deda je odvojio dragocenih 200 dinara od penzije da ti kupi „Miki Maus“ futrolu za olovke, i pored toga što tebe u tvojim godinama zanima sve drugo samo ne šarene olovke i mirišljave gumice.

Kako da se prilagodiš novonastalim okolnostima? Da li da obučen u belu košuljicu mirno sedneš u prvu klupu i da pri tom vrištiš kako znaš odgovor na svako postavljeno profesorovo pitanje dok se on ne smiluje i unapredi te iz kategorije još-jedan-propali-klinac u kategoriju profesorov-glavni-miljenik? Da li da se od muke propiješ i počneš da pušiš? Da li da rešiš da postaneš najpopularniji lik u školi? Nećemo ti savetovati da operišeš nos da bi bio/la cool, niti da učiš 24 časa dnevno.

Za početak ti tražimo da se prvog dana u školi ne naprežeš mnogo. Nemoj da se utežeš u suknje koje ti ne stoje. Nemoj da po svaku cenu prilaziš svima i daviš ih pričom o svom nezaboravnom letovanju. Skloni smo da prvom danu škole pridajemo preveliki značaj. Mislimo da će naše ponašanje i oblačenje tog dana značajno uticati na naš kasniji „status“ u društvu. Ali, kao što smo rekli, najbolje je da zaboraviš na takve planove. Udahni vazduh, opusti se. Pogledaj ljude oko sebe bez predrasuda, bez kritika i bez želje da bilo koga kopiraš. Nemoj da praviš neke mega transformacije i da dođeš u školu u pantalonama a la Džimi Barka.

Jedna od najtežih stvari u vezi sa početkom škole jeste uspostavljanje novog bioritma. Biće ti teško da se navikneš na to da na spavanje ideš pre ponoći i da prvi obrok konzumiraš pre podneva. Zato je najbolje da dva-tri dana pred polazak u školu polako spustiš loptu i ideš ranije na spavanje. To će te poštedeti muka i glavobolja, a ionako ćeš morati kad-tad da se prilagodiš tom ritmu. Ako ništa drugo, izgledaćeš svežije i lepše prvog dana u školi.

Prvi dan u školi ne podrazumeva nošenje knjiga, ali ne bi bilo loše da poneseš neku manju svesku. Nošenje nekog papirića iz blokčića zaista je nepraktično, jer su ogromne šanse da taj papir zajedno sa rasporedom časova koji je na njemu izgubiš kroz nekoliko sati. Izgubljen raspored onda znači nepotrebno lutanje po školi i traženje kabineta za biologiju onda kada zapravo imaš matematiku. Dakle, raspored obavezno prepiši kod kuće.

O tome da li devojke treba da prvog dana škole nose zeleni karmin i da li treba odmah da počneš da učiš – možeš na stranicama našeg magazina čitati već sutra. Ne zaboravi da nas posetiš!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike