U trendu

Profesor me ne podnosi!

U toku školovanja desilo vam se bar jednom – problem sa profesorom. Takav odnos između profesora i vas ne samo da vam može zagorčati pomisao na odlazak na nastavu već se može ozbiljno odraziti i na vaš uspeh u školi. Ponekad vam se čini da profesor stvarno ima pik baš na vas? Ili vas preterano ignoriše? Opet, možda je način na koji predaje suviše nerazumljiv i ne pomaže vam da bilo šta naučite. Dobro, priznajte sebi da sve to može biti samo vaša uobrazilja. Uostalom, takvi problemi ne znače automatski da je profesor loš. Možda se jednostavno vaša i njegova ličnost jako razlikuju, pa to izaziva probleme u komunikaciji.

Ako ste se stvarno zaglibili, suočite se s problemom i nekako popravite situaciju. Treba zajedno da preživite celu školsku godinu (možda i nekoliko godina) i nema potrebe da non-stop izluđujete jedno drugo. Ko zna, možda ćete nakon svega uspeti i da naučite nešto iz tog predmeta…

Shvatite da se neke stvari ne mogu promeniti, ma koliko to žarko želeli. Ne možete biti prebačeni u drugo odeljenje samo zbog vaših neslaganja. Jednom se morate suočiti s tim šta realno možete da uradite. Što pre prihvatite činjenicu da je to vaš razred i vaš profesor, pre ćete moći da sredite situaciju.

Fokusirajte se na ono što je kod profesora zaista dobro. Umesto da kukate zato što profesor ne dozvoljava da pričate na času ili su mu kriterijumi pri ocenjivanju previsoki, razmislite o njegovim dobrim stranama. Sigurno ćete pronaći neku.

Direktno suprotstavljanje ili čak žalba višim instancama u školskoj administraciji neće pomoći. Tako će se samo produbiti napetost i pogoršati odnos. No, ukoliko je problem mnogo ozbiljniji, morate ostalim profesorima skrenuti pažnju na to.

Zaboravite na laganje. Budite otvoreni, pozitivni i iskreni, šta god da je u pitanju. Neće vam pomoći to što stalno smišljate izgovore – zbog čega nije urađen domaći ili zbog čega pričate na času u toku predavanja. Uostalom, očekujete istu korektnu komunikaciju od profesora, zar ne?

Ne plašite se, on ipak ne ujeda. Razgovarajte sa profesorom otvoreno, licem u lice. Iskoristite priliku u kojoj možete nasamo popričati o tome. Ako ste toliko preplašeni da prosto zanemite pred njim, kod kuće napišite sve što želite da kažete. Tako ćete unapred oblikovati sve argumente, što će vam sigurno olakšati dijalog sa profesorom.

Ma kako to vama izgledalo, profesorima nije namera da vam zagorčavaju život, nego da vas nečemu nauče. Mogu postojati međusobna neslaganja, ali to ne znači da ne treba da respektujete jedni druge. Pokažite profesoru da želite da popravite vaš odnos i sve su šanse da će učiniti sve što može da vam pomogne u tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.