Prolećna dijeta

U toku zime, zbog malo kretanja i previše teške hrane, u organizmu se nakupe različiti toksini. Zato je proleće idealno vreme da organizam pročistite jednom dijetom – to bi mogli da urade i momci i devojke.
Ako na sam pomen dijete pomislite da biste umrli od gladi, ne brinite, ovde se ne radi o takvoj dijeti. Dijeta, u principu, ne znači uvek malo hrane, već samo određen režim ishrane – taj režim može, ali i ne mora, da u sebe uključuje smanjenu količinu hrane; sve zavisi od toga šta dijetom pokušava da se postigne. A dijetom o kojoj ovog puta govorimo pokušavate da iz organizma izbacite nakupljene toksine, da se malo pročistite i razdrmate organizam kako biste se osećali aktivnije i živahnije.
Glavna stvar u ovoj dijeti jeste da izbacite masnoću, slatkiše i prerađenu hranu. Naravno, manja količina masnoća vam je ipak neophodna, najbolje je da to bude maslinovo ulje (u salati, recimo), a deo može i iz male količine badema i drugog koštunjavog voća, kao i iz semenki i suncokreta.
Što se tiče onog što bi trebalo da jedete u toku ove dijete, tu bi pre svega trebalo konsumirati što više složenih ugljenih hidrata, koji se sporo razlažu, tako da ste od njih veoma dugo siti, a uz to i ubrzavaju varenje i metabolizam. Takve ugljene hidrate možete naći u integralnim žitaricama, mahunarkama i svežem voću i povrću.
Sad, ako se intenzivno bavite nekim sportom, na ovakvu dijetu vam verovatno pada na pamet: „Nema šanse, srušio/srušila bih se na treningu“. U tom slučaju, dodajte dijeti i meso, samo neka ne bude masno. Najbolje je da to budu piletina i ćuretina (grudi i bataci su najzdraviji) bez kožice, kao i nešto posnog crvenog mesa. Ipak, nemojte jesti mnogo mesa, inače ova dijeta neće imati efekta.
Veoma važno za čišćenje organizma je i da pijete što više vode. Dva litra dnevno, a može i više. Manji deo vode (šolju ili dve dnevno) možete zameniti zelenim čajem.
Da biste primetili efekte ove dijete, potrebno je da je se pridržavate minimum deset dana, a dve ili tri nedelje bi bilo bolje. Posle toga, držite je se onoliko dugo koliko vam prija – i uživajte u novom osećaju energije koja vas ispunjava nakon perioda tromosti.

1 komentar
  1. Olgica Raškov

    Volim vaše savete. Hvala vam.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike