Prostudirajte sebe

Svako je izložen manjem ili većem stresu, tinejdžeri isto kao i svi ostali. Neke od stresnih situacija mogu se izbeći, ali dosta njih ne, i tada je dobro znati kako da odreagujete tako da vas stres pogodi što je manje moguće. U tome vam može pomoći ako malo prostudirate sebe i svoje reakcije.
Kako da prostudirate sebe? Evo jednog predloga. Svakog dana postavite sebi sledeća pitanja. Kako ste spavali prethodne noći? Kako ste raspoloženi? Kako ste reagovali kad se nešto neočekivano desilo? Kako se vaše telo oseća, ima li tu nekih problema, i ako ima, kojih? Da li ste imali neko vreme samo za sebe? Radi lakše evidencije, bilo bi zgodno da odgovore svakog dana zapišete, to će vam olakšati praćenje situacije.
Neka prođe barem nedelju dana kako vodite evidenciju, može i više. Onda pogledajte šta ste zapisali i pokušajte da utvrdite postoji li tu neki obrazac. Situacije koje se ponavljaju, reakcije koje se ponavljaju, kako reagujete na koju vrstu stresa, šta vas uznemiri i/ili razbesni, a šta dovede do toga da ne možete da spavate, ili da imate fizičkih problema (recimo, toliko vas nešto uzruja da stomak počne da vam se grči).
Tako ćete steći jasniju predstavu o tome šta vas na koji način pogađa, koje su vam slabe tačke, s čim lakše, a s čim teže izlazite na kraj. Jednom kad to znate, biće vam lakše da razradite strategiju prilagođenu baš vašim potrebama, strategiju kako da izbegnete ono što se može izbeći i kako da ublažite posledice stresnih situacija koje ne možete ili ne želite da izbegnete (ne želite jer su dobre, i pozitivne stvari mogu biti stresne, kao kad dobijete nešto što baš želite – smuvali ste se s fantastičnom osobom, a ne želite da se pred njom rasplačete od sreće pa da vas odmah vidi kao nekog čudaka).
Moguće je da vam sad ovaj tekst deluje neodređeno, ali jednom kada počnete da zapisujete stvari koje se odnose baš na vas, videćete koliko zapravo vodi do vrlo konkretnog, i to do konkretnog koje se tačno na vas odnosi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike