Puno spavate, a i dalje ste umorni

Puno se priča o tome kako je neophodno naspavati se, ali nekima se dešava da spavaju i po 12 sati dnevno, a ipak su stalno umorni, i dalje im se spava, i više ne znaju šta će sa sobom – šta još treba da urade kako bi se osećali odmorno, ako ni spavanje nije dovoljno?
Spavanje, samo po sebi, nije dovoljno da biste bili odmorni. Bitan je i kvalitet sna. Ako je i vaš problem taj da, po broju sati, spavate dovoljno, a ipak ste umorni, upitajte se sledeće. Da li imate košmare? Da li, možda, hodate u snu? Možda hrčete i imate probleme s disanjem? Ili, živite u bučnom okruženju, pa vam to ne dopušta da mirno spavate?
Umor može da potiče iz sasvim drugačijih razloga nego što je nedostatak sna. Pošto ste u pubertetu, osećaj umora bi mogao da bude uzrokovan "divljanjem" hormona. Možda patite od anemije, i to uzrokuje iscrpljenost; devojke se u toku menstruacije, zbog gubitka krvi i povećanog gubitka gvožđa iz organizma, često osećaju umorno koliko god spavale.
Pubertet je, takođe, stresno vreme – a kad ste pod stresom, često dolazi do osećaja umora i povećane potrebe za odmaranjem. Konsumiranje kofeina, alkohola i cigareta povećava iscrpljenost organizma, kao i neki lekovi (mnogi lekovi protiv alergija, na primer). Lekovi bi mogli da vam budu neophodni, ali kofein, alkohol i cigarete nisu (zapravo, ako ste maloletni, protivzakonito je da uzimate alkohol i/ili cigarete), pa bi toga bilo dobro osloboditi se.
I, šta da radite? Pokušajte da ležete i ustajete u isto vreme tokom barem dve nedelje, i da u tom periodu vodite dnevnik spavanja. U njega beležite kad ste legli, kad ste ustali, šta ste sve radili u toku dana, šta ste jeli, pili, da li ste pušili i koliko, kako ste se kad osećali, kao i sve promene od uobičajene rutine. Nakon dve nedelje, pogledajte taj dnevnik, i vidite šta vam se čini, s obzirom na ono što smo naveli da bi vam moglo omesti dobar odmor, da radite pogrešno, a zatim pokušajte da popravite ponašanje i i dalje vodite dnevnik. Moguće je da će vam biti bolje; ako ne, odnesite taj dnevnik svom lekaru, to bi mu moglo biti od velike pomoći da što pre otkrije zbog čega vam nikako ne uspeva da se odmorite.

Ostavite komentar

Ostavite komentar