Puno spavate, a i dalje ste umorni

Puno se priča o tome kako je neophodno naspavati se, ali nekima se dešava da spavaju i po 12 sati dnevno, a ipak su stalno umorni, i dalje im se spava, i više ne znaju šta će sa sobom – šta još treba da urade kako bi se osećali odmorno, ako ni spavanje nije dovoljno?
Spavanje, samo po sebi, nije dovoljno da biste bili odmorni. Bitan je i kvalitet sna. Ako je i vaš problem taj da, po broju sati, spavate dovoljno, a ipak ste umorni, upitajte se sledeće. Da li imate košmare? Da li, možda, hodate u snu? Možda hrčete i imate probleme s disanjem? Ili, živite u bučnom okruženju, pa vam to ne dopušta da mirno spavate?
Umor može da potiče iz sasvim drugačijih razloga nego što je nedostatak sna. Pošto ste u pubertetu, osećaj umora bi mogao da bude uzrokovan "divljanjem" hormona. Možda patite od anemije, i to uzrokuje iscrpljenost; devojke se u toku menstruacije, zbog gubitka krvi i povećanog gubitka gvožđa iz organizma, često osećaju umorno koliko god spavale.
Pubertet je, takođe, stresno vreme – a kad ste pod stresom, često dolazi do osećaja umora i povećane potrebe za odmaranjem. Konsumiranje kofeina, alkohola i cigareta povećava iscrpljenost organizma, kao i neki lekovi (mnogi lekovi protiv alergija, na primer). Lekovi bi mogli da vam budu neophodni, ali kofein, alkohol i cigarete nisu (zapravo, ako ste maloletni, protivzakonito je da uzimate alkohol i/ili cigarete), pa bi toga bilo dobro osloboditi se.
I, šta da radite? Pokušajte da ležete i ustajete u isto vreme tokom barem dve nedelje, i da u tom periodu vodite dnevnik spavanja. U njega beležite kad ste legli, kad ste ustali, šta ste sve radili u toku dana, šta ste jeli, pili, da li ste pušili i koliko, kako ste se kad osećali, kao i sve promene od uobičajene rutine. Nakon dve nedelje, pogledajte taj dnevnik, i vidite šta vam se čini, s obzirom na ono što smo naveli da bi vam moglo omesti dobar odmor, da radite pogrešno, a zatim pokušajte da popravite ponašanje i i dalje vodite dnevnik. Moguće je da će vam biti bolje; ako ne, odnesite taj dnevnik svom lekaru, to bi mu moglo biti od velike pomoći da što pre otkrije zbog čega vam nikako ne uspeva da se odmorite.

Ostavite komentar