Puškice – zašto da ne? (1)

Možete reći: „Pa to su samo puškice za pismeni iz matematike“ ili: „Našem profesoru ionako nije važno, on ne primećuje da prepisujemo“ ili: „Svi to rade, zašto ne bih i ja?“ Kad je reč o varanju i prepisivanju u školi, uvek se čuju isti izgovori. U stvari, sama škola podrazumeva mnoge sitacije u kojima dolazite u iskušenje da varate ili prepisujete. Tada odluka o tome šta je ispravno, a šta nije može biti prilično teška. Čak i ako ste vrlo savesni i ozbiljno shvatate školu, normalno je da ćete pomisliti kako to, kad već toliko učenika vara, i nije tako strašno, pogotovo ako vas ne uhvate.

Ipak, bez obzira na to šta ste čuli ili kakva opravdanja pronalazite – varanje jeste pogrešno. Ono vam može doneti velike probleme ne samo u školi već i u porodici, sa prijateljima, a ponekad, što je najbitnije, može zasmetati i vama samima.

Mislite da nije jednostavno shvatiti da li se nešto smatra prevarom ili ne, jer svaki učenik ima svoje mišljenje o tome. Varanje u školi odnosi se pre svega na dve stvari: nepoštenje i kršenje pravila. Takođe, odnosi se na sve školske aktivnosti. Uključuje, dakle, odgovaranje i kontrolne radove, domaće zadatke, grupne projekte, referate i slično.

Definitivno varate i onda kada to ne izgleda sasvim očigledno: ako tvrdite da ste naučili gradivo najbolje što ste mogli, a i sami znate da niste; ukoliko se pretvarate da ste uradili domaći, a znate da ga niste uradili; kad kažete da je zadatak vaš, a u stvari ste ga pozajmili od drugara iz susednog odeljenja; ako za vreme testa koristite puškice ili doznajete odgovore od drugih učenika. Varate i kad je situacija obrnuta: kad uradite zadatak za drugog učenika ili mu šapućete dok odgovara; ukoliko mu za vreme pismenog dajete ceduljice sa tačnim rešenjima.

U suštini, nije bitno kako se takvo ponašanje odražava na vaše ocene – bitno je da je reč o nepoštenim radnjama. Sad kada znate šta se sve podrazumeva pod varanjem, važno je da shvatite razloge zbog kojih je ono toliko pogrešno.

Može vam doneti ozbiljne probleme

Svaka škola ima određena pravila, a kazna zbog kršenja tih pravila može biti prilično stroga – od automatskog keca na testu ili pismenom pa sve do popravnog iz tog predmeta. Ako varate da biste dobili bolju ocenu, upuštate se u veliki rizik. Situacija može biti mnogo gora nego što je sada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.