U trendu

Rizik je koristan (2)

Kako to učiniti? Zar je moguće da neko nauči da bude hrabar i da rizikuje? Moguće je! Dobar način može da bude da, kad god imate priliku, probate da učinite nešto što biste voleli da isprobate, a bojite se toga. Počnite od malih stvari (recimo, bezazleno flertujete sa simpatičnom osobom koju prvi put vidite kod drugarice – naravno, ako već niste u vezi s nekim), pa nastavite ka nekim većim (splavarenje Tarom, na primer).

Rizikovanje može da bude opasno! Naravno da može – ali može, takođe, i te kako da se isplati. Bitno je da radite ono što želite i u čemu uživate, makar vas to pomalo i plašilo; takođe, veoma je bitno, da vas rizikovanje ne bi upropastilo (na fizičkom, materijalnom ili emotivnom planu), da u startu razmislite šta je najgore što bi moglo da se desi ako ne uspete, koliko je verovatno da će do toga doći (teoretski uzev, može i saksija da vam padne na glavu dok idete ulicom, pa vas to neće naterati da se uplašeno zatvorite u kuću), da li to najgore možete da „preživite“ (ako je najgore što može da se desi to da se izblamirate, definitivno možete da „preživite“ – vama makar ne može da dugo građenu karijeru uništi jedan blam) i, konačno, da li je mogućnost najgoreg (recimo, odbije vas simpatični dečko) vredna rizikovanja kad se uporedi s onim što možete da dobijete (veza sa super tipom koji vam se mnogo dopada).

Najkraće moguće: usudite se. Vredi. Isplati se. Srećno – i ne zaboravite na izreku da sreća prati hrabre. Ne zaboravite ni na to da može biti rizično i ne rizikovati, jer se tako može desiti da ostanete iza svih. Još nešto: čak i ako u nečemu ne uspete, ostaje vam znanje koje ste tom prilikom stekli, plus dobijate i priču za prepričavanje u društvu (oni koji umeju da se nasmeju na svoj račun i da mirno pričaju o sopstvenom blamu su uvek „kul“). Dakle, čak i ako ne dobijete ono što ste želeli, nešto dobro ćete svakako dobiti. Jedini način da ne dobijete ništa jeste da i ne pokušate, da se ne usudite, da nikad ne rizikujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.