U trendu

Roditelji vas grde pred prijateljima

Malo ko ima baš savršen odnos s roditeljima, skoro svako ima bar nekakve probleme. Jedna od nezgodnih stvari jeste kad vas roditelji grde i viču na vas dok su vam tu prijatelji, dečko ili devojka.

Recimo, na vas je bio red da izbacite đubre. A vi ste zaboravili. Ili niste zaboravili, nego vas je mrzelo. Ili ste se zaneli u nešto drugo – igrali ste super igru na kompjuteru, čitali ste mnogo dobru knjigu, razmenjivali ste SMS poruke sa simpatijom, došlo vam je društvo, pa se zanimate s njima… Tek, đubre niste izbacili. U jednom trenutku, dok su vam tu prijatelji, ili dečko ili devojka, vaša majka ili vaš otac besno ulaze u vašu sobu i viču na vas da ste lenštine, da ste nesposobni, da ste glupak/glupača koja ni đubre ne ume da izbaci, da se cela kuhinja usmrdela zbog vas…

Zavisno od vašeg temperamenta, u takvoj situaciji ili želite da i vi vičete na roditelje da ne dižu frku oko glupog đubreta (možda stvarno i viknete na njih), ili se osećate uplašeno i samo što se ne rasplačete, a u svakom slučaju osećate se izblamirano. Stvarno, da li baš moraju da vas vređaju pred prijateljima? Jeste, trebalo je da izbacite đubre, ali čemu baš tolika frka? I šta uraditi u takvoj situaciji?

Nije loše razumeti roditelje. Oni žele da vaša mala porodična zajednica funkcioniše – a to je izvodljivo samo ako svako obavlja ono za šta je zadužen. Bilo bi nefer očekivati da neko radi sve, ipak vi više niste beba u jaslicama pa da ne možete da pomognete u kući. A ako vaša majka umorna i nervozna dođe s posla, i oseti da se kuhinja usmrdela jer đubre nije izbačeno, normalno je da će se naljutiti. Ipak, nije da mora da viče na vas pred drugima.

Šta učiniti? Razgovarati s roditeljima kad vam prijatelji odu. Prvo se izviniti što niste uradili ono što je trebalo da uradite, a zatim ih zamoliti da ne viču na vas i ne grde vas kad vam je društvo tu. Mogu makar da vas pozovu da izađete iz sobe, pa da vam nasamo kažu šta imaju. Obećajte i da ćete se ubuduće truditi da redovno izvršavate svoje obaveze i potrudite se da obećanje održite. Uz takav zreo i neagresivan pristup, vrlo je verovatno da će se vaši roditelji smiriti i da će prihvatiti vašu molbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.