U trendu

Roditelji vas ne puštaju… (2)

Roditeljske zabrane: iskusio ih je skoro svako, nije ih voleo niko. Ipak, valja uzeti u obzir to da vam roditelji žele dobro, da su zabrane tu jer pokušavaju da vas zaštite – i onda, tako puni ljubavi i razumevanja za roditelje, pokušati da izdejstvujete ono što želite, bez svađe, ali onoliko istrajno koliko je potrebno.
Ne pokušavajte s velikim koracima odjednom, već s malim koracima, kompromisnim rešenjima. Da vam malo produže vreme za izlaske (sat-dva duže u toku radne nedelje, malo više petkom i subotom uveče). Da se ne šminkate kad idete u školu, ali da možete da se šminkate kad izađete s društvom (pitajte mamu da vas posavetuje u vezi sa šminkanjem, svi vole kad ih pitate da vas nečemu nauče). Da možete da izlazite s momcima, ali da to nikada ne krijete od roditelja, i da ih obavezno upoznate s momkom, da bi i oni videli da je to dobar dečko, a ne neko ko bi samo da vas iskoristi. I tako redom. A onda, posle nekog vremena, tražite malo više slobode.
Uz sve ovo, pomoći će ako su vam ocene dobre ili se barem trudite, ne bežite iz škole, a pomaže i ako ponudite da pomažete oko kućnih poslova, jer time pokazujete da ste svesni da ste deo zajednice i svojevoljno preuzimate obaveze na sebe kako bi ta zajednica skladnije funkcionisala.
Ne ide pa ne ide, roditelji su nepopustljivi, sve mora da je po njihovom? Pokušajte da im ništa ne radite iza leđa, jer bi mogli da vas uhvate i da vam uskraćuju još i više. Umesto toga, stavljajte im (opet bez optužbi) do znanja koliko se loše i povređeno osećate zbog zabrana i, s vremena na vreme, ponovo pokušavajte da izdejstvujete više slobode. Malo-pomalo, trebalo bi da funkcioniše (beskrajno sporo, znamo, ali bolje nego ništa).
U najgorem slučaju, ostaje vam da sačekate da odrastete, i da "kopate rukama i nogama" da čim to bude moguće počnete da zarađujete i da se osamostalite. Samo gledajte da ne prihvatite "bilo šta je bolje nego da budem ovde" pristup, pa da se, recimo, udate i rodite dete čim to ne bude protivzakonito, samo zato da biste otišli od roditelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar