najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Roditelji vas teraju na nešto što ne želite

Roditelji: ne samo što vam brane mnogo toga što želite nego vas i teraju na dosta toga što ne želite, ili bar traže od vas da uradite ovo, pa ono, pa nešto treće, a vama se ne radi ništa od toga. Ne treba voditi rat protiv roditelja, i u većini stvari je dobro poslušati ih, ali ima i situacija kada je sasvim u redu da ne prihvatite nešto što roditelji traže od vas.

U principu, roditelje treba slušati. Oni se brinu o vama, izdržavaju vas, a ono što traže da učinite je najčešće dobro za vas, ili spada u stvari koje niko baš ne obožava da radi, ali se moraju obaviti, a pošto više niste bebe, normalno je da deo porodičnih obaveza preuzmete na sebe. Tako, kad vam roditelji traže da učite, da imate dobre ocene, da slušate nastavnike u školi, da se lepo ponašate, da pomažete oko kućnih obaveza, to su sve sasvim normalni zahtevi. Jeste, dosta toga vas mrzi da uradite, ali je neophodno. Neće vam ni na koji način naškoditi, a u većini slučajeva će vam i koristiti.

S druge strane, dešava se da roditelji imaju neke dugoročne planove i želje za vas koje se ne poklapaju s onim što vi želite. Recimo, žele da studirate medicinu, a vi uopšte ne želite da budete lekar. Jeste, lepo je pomagati ljudima, ali vi ne želite da budete lekar, niti da studirate medicinu, neka druga profesija vas mnogo više zanima.

Ima i situacija kada, dugoročno gledano, ni sami ne znate šta želite. Ne oduševljava vas ideja da postanete ono što su vaši roditelji zamislili da postanete, ali, s druge strane, ni sami ne znate šta biste sa sobom. U takvim situacijama, možda i nije loše da neko vreme pratite plan svojih roditelja, jer je bar nekakav plan, za razliku od nikakvog.

Ali, onda kad imate sopstvene planove za budućnost, sopstvene snove, sopstvene želje, treba da ih sledite. Ako ste već odlučili šta želite da budete, šta želite da uradite s sobom (ne mora da znači da ste odabrali buduću profesiju, mladi ste još, može da bude da imate bar nekakve planove), pratite to. I ne dopustite da vas pokolebaju, jer se ipak o vašem životu radi, i o nečemu što će uticati na ostatak vašeg života.

1 komentar
  1. D. K.

    Roditelji treba da ostave decu da rade šta misle i da studiraju nešto što ih zanima, život je kratak, snovi su lepi, savremena deca dobro znaju šta žele i neka sama odluče o budućnosti, roditelj treba imati poverenja u to što dete bira i radi kad su ga odgojili dosad kako znaju i ima principe iz porodice. Svaki čovek je slobodan, loše je raditi nešto što ne voliš. Ima primera kad deca studiraju nešto što drugi žele ili ceo život pokušavaju da budu ono što drugi žele i na kraju ispadne neuspeh i loša psihologija… Deca bez snova za budućnost, čim drugi odluče to…
    Takođe, kad nešto studiraš ne znači da ćeš uvek i odmah naći posao u struci, većinom je obrnuto, studiraš ceo život i na kraju je sve to uzalud što se tiče diplome, ono što vredi jeste da znaš sebe i da si nezavisan. Roditelji treba da budu blizu deteta uvek u životu i da savetuju. Ipak, ne mogu oni da odluče umesto njega, to nije ljubav za mene, ni demokratija. Uvek ima rešenje i uvek ima nešto da radiš kad nešto jako voliš. Verujete u sebe. Samo napred. 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike