U trendu

Smatrate da ste debele

Nije mali broj devojaka koje veruju da su predebele. Neke su u pravu, dok neke nisu, jer sebe porede s izgladnelim manekenkama čije su slike kompjuterski obrađene. Bilo da zaista imate problem s prekomernom težinom ili ne, dobro je potruditi se da prilikom rešavanja tog problema ne ugrozite svoje zdravlje.
Ponašanje devojaka koje sebe smatraju predebelim, bilo da zaista imaju višak kilograma ili ne, može prilično da se razlikuje. Neke će se izgladnjivati celog dana, a onda se uveče prejesti i tako dobiti dodatne kilograme, neke će vežbati maltene dok se ne onesveste i time topiti sopstvene mišiće umesto masnih naslaga i nakon toga se prejedati i tako se gojiti, neke će u toku celog dana pojesti samo jednu jabuku i piti samo vodu i tako dok ne dospeju u bolnicu… Naravno, neće se sve devojke koje sebe smatraju debelim i neprivlačnim ponašati tako drastično, neke će biti umerenije, a neke će se žaliti na svoj izgled, ali ništa konkretno neće preduzeti povodom toga.
Ukoliko smatrate da ste predebele, šta je najbolje učiniti? Dobra je ideja da odete kod lekara, koji će vam reći da li je vaš višak kilograma medicinski problem, ili imate višak, ali vam to ne ugrožava zdravlje, ili nemate previše kilograma, ili ste neuhranjene i trebalo bi da se ugojite, a ne da smršate. Posle toga, u saradnji s lekarom opšte prakse i specijalistima kod kojih vas eventualno pošalje (nutricionista, na primer), pređite na zdraviji režim ishrane u kome su zastupljene sve vrste namirnica (nije nimalo dobra ideja da se izgladnjujete, niti da jedete samo jednu vrstu hrane), kao i na režim vežbanja koji odgovara vašim sposobnostima i potrebama (neretko će vam lekar reći samo da svakog jutra šetate pola sata i da postepeno produžavate, nije verovatno da će vam reći da radite nešto previše komlikovano ni prenaporno). Tako, ako imate višak kilograma, znaćete da radite na problemu na način koji vam neće ugroziti zdravlje, a ako vam lekar kaže da nemate višak, dobile ste procenu stručnjaka, koji o tome govori s najvažnijeg aspekta – zdravstvenog.
Devojke koje sebe smatraju debelim najčešće sebe istovremeno smatraju i ružnim i neprivlačnim, tako da je rad na svom izgledu samo deo rešenja problema. Drugi deo rešenja bio bi rad na povećavanju samopouzdanja. Kako to da postignete? Sportovi su dobra ideja, jer vas fizički aktiviraju na prijatan način, a kako vam telo postaje sposobnije, tako se i bolje osećate i raste vam samopouzdanje. Takođe, pomoći će vam i druženje s pozitivnim osobama koje vas podržavaju i kojima nije hobi da pričaju o sebi u negativnom svetlu (to onda povuče i vas, pa i vi pričate da ste užasno debele i trapave i nikakve i vremenom poverujete u to). I radite ono u čemu uživate i što vam dobro ide, to prija i povećava samopouzdanje.
Šta god da radite, molimo vas da se ne izgladnjujete i ne iscrpljujete preteranim vežbanjem, jer tako nećete pomoći sebi, samo ćete pogoršati problem i ozbiljno ugroziti svoje zdravlje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike