Spisak obaveza pomaže

Mnogo je onih koji imaju problema s organizacijom, jer je puno različitih stvari koje treba obaviti, a dan ipak ima samo 24 sata. U organizaciji vremena može puno da vam pomogne spisak obaveza, to jest neka vrsta rasporeda koji sami za sebe napravite.
Morate da spavate, morate da jedete, morate da idete u školu. Verovatno od vas traže i da pomognete u kući, možda i trenirate nešto, idete na neki kurs, imate neke dodatne časove, treba i domaće zadatke uraditi i redovno učiti. Neke od navedenih stvari, sasvim moguće, ne želite da radite, ali obaveze su obaveze – ne dopadaju vam se posledice koje trpite onda kada nešto od toga ne obavite. A uz sve obaveze, želite i da uživate, da se družite s prijateljima, izađete s njima, vidite se s dečkom ili devojkom, slušate muziku, gledate filmove, serije i omiljene emisije, igrate se na kompjuteru, pretražujete Internet, pročitate ponešto… Treba sve to postići, u idealnom slučaju tako da sve obaveze redovno ispunite, a da vam ostane i slobodno vreme, za zabavu, druženje i uživanje. Prilično teško.
Ni uz najbolju moguću organizaciju neće sve uvek biti idealno. Iskrsne neka nova obaveza, ili ne stignete da obavite sve što biste morali jer ste izašli s prijateljima, ili zato što ste se videli s drugaricom kojoj je bilo baš potrebno rame za plakanje, ili… Nema garancija da ćete uspevati sve da postignete, ali uz neku vrstu ličnog rasporeda, biće vam lakše i postizaćete više.
Šta da uradite? Na list papira koji ćete okačiti na vidljivo mesto napišite sve obaveze koje imate za taj dan (ili nedelju, ako vam je tako lakše da se organizujete) i pored svake od njih napišite od kad do kad ćete je obavljati. Može se desiti da bude neizvodljivo da se striktno pridržavate rasporeda, ili da pogrešno procenite koliko vam je vremena potrebno da biste nešto obavili. Ne uzrujavajte se zbog toga, vremenom ćete biti bolji u procenama, to je nešto što se uči i što nikome ne uspe iz prve.
Onda kad vidite šta sve morate da uradite i od kad do kad ćete, okvirno, to raditi, preostaje vam da u raspored ubacite i ono što je za vaše zadovoljstvo – druženje s prijateljima, viđanje s dečkom ili devojkom, izlasci, igranje na kompjuteru, gledanje onog što vas zanima… Tog dela rasporeda teško da ćete se striktno držati, ali to nije ni neophodno – radi se o zadovoljstvu, ako se opredelite da biste radije još da igrate neku igru nego da odgledate epizodu neke serije, vaša stvar.
Pravljenje rasporeda neće rešiti sve vaše probleme s organizacijom, ali bi moglo da pomogne. I, da, znamo da to s rasporedom nije nikakvo novo otkriće, samo što ima onih koji se i ne sete da pokušaju s tim, a onda kada im neko to predloži i pokušaju, otkriju da im puno znači. Probajte i vi, ako mislite da bi vam moglo pomoći.

Jedan komentar

Ostavite komentar