Srećnici sa “kul” matorcima

Nemate baš neki džeparac, sobu delite sa bratom ili sestrom, tek prošle godine ste dobili rashodovani televizor svojih roditelja da ga držite u sobi. Povremeno kupite neke nove "krpice", ali to uglavnom kada vam one od prošle godine postanu premale. Na sva vaša zapomaganja vaši roditelji odgovaraju kako ne mogu da vam daju više novca. Dobro, znate i vi da ne mogu baš svaki čas da vam daju ponešto, ali onda se setite drugarice koja već treći dan ne prestaje da priča o tome da su joj matorci poklonili kućni bioskop. Blago njoj! Ima i odeće toliko da ne stiže ni da je svu isproba, i džeparac toliko veliki da vam se na te brojke zavrti u glavi. Stvarno, ona ima baš "kul" matorce, kad bi samo i vaši mogli da budu takvi!
Zvuči vam poznato? Drago vam je kad vaši prijatelji dobiju nešto tako veličanstveno od matoraca, naravno, ali ponekad je teško ne pomisliti: "Kad bi i moji mogli da budu takvi!" Ako ste pomislili tako nešto, razmislite ponovo: da li vama zaista treba kućni bioskop (ili šta god da su vaš drug ili drugarica ekstraskupo dobili)? Možda su vam ipak bitnije neke druge stvari? Još nešto: da li vam se čini da su vaš drug ili drugarica koji stalno dobijaju skupe poklone od roditelja zaista srećni?
Tužna je istina da roditelji koji svoju decu zatrpavaju preskupim poklonima najčešće nikad nisu kod kuće. Dobro, to što matorci nisu kod kuće može da vam deluje kao super varijanta ako se vaši vama i previše petljaju u privatan život, ali zamislite da ih ne viđate skoro uopšte, da ne možete mami ili tati ni o čemu da se poverite niti da razgovarate s njima jer jedva da ih uopšte viđate! Da li bi vas onda tešile raznorazne krpice i veeeliki televizor?
Pokloni su super, ali upadljivo preskupi pokloni su najčešće nečiji pokušaj da se iskupi – recimo, pokušaj roditelja da se iskupe za to što premalo vremena provode sa svojom decom. Pored toga, mada pokloni mogu da obraduju, kada vas stalno zatrpavaju poklonima, to prestane da bude zanimljivo – i onda više i ne možete da im se nešto posebno obradujete. To već ne zvuči nimalo zabavno – skoro nikada ne pričate sa mamom i tatom, plus ne možete više ni da se stvarno radujete poklonima. Zapravo i nisu neki "kul" matorci, kad bolje razmislite.
Zato, sledeći put kad budete ljubomorni na nekoga jer mu roditelji stalno kupuju gomilu stvari, razmislite šta sve lepo dobijate od svojih roditelja i ne zaboravite da u to uračunate i razgovor sa njima i to što znate da se uvek možete osloniti na njih. Onda se može desiti da vam padne na pamet pitanje – da li treba da zavidite tom "srećniku" od prijatelja ili bi pre on trebalo da zavidi vama?

Ostavite komentar