najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta kad ste ljubomorni?

Mnogi smatraju da je ljubomora izraz ljubavi; u veoma malim količinama, to može da bude tačno. Međutim, kada je neko stalno ljubomoran, to je pre izraz lične nesigurnosti nego ljubavi, ma kakva se opravdanja („on me voli, zato je ljubomoran“) i slatki opisi („ljubomorna je kao mačka“) nalazili za to. Takva nesigurnost može samo da optereti i vas i vašeg dečka (devojku), jer ljubomornoj osobi sve smeta i stalno postavlja neke uslove. Ljubomora, na kraju, samo učini vezu potpuno nesnosnom i uništi je. Zato, ako osetite ljubomoru, evo šta možete da učinite.

Razgovarajte sa dobrim prijateljem ili prijateljicom. Oni vas dobro poznaju, a situaciju koja vas muči videće iz potpuno drugačijeg ugla. Naravno, ni oni nisu nepogrešivi (a ko pa jeste?), ali je svakako korisno čuti i tuđe mišljenje da li uopšte imate razloga za ljubomoru, a sigurno će vas bar malo smiriti kad popričate s nekim i kad vas sasluša vama draga osoba.

Potrebno vam je više samopouzdanja. Svi smo mi skloni da, kad se zaljubimo, sa tom osobom provodimo sve raspoloživo vreme, ali to nije baš najbolja ideja. Time zapostavljamo prijatelje i postajemo zavisni od svog dečka (devojke), pa se automatski bojimo da ih ne izgubimo, te preuveličavamo ili čak i potpuno pogrešno vidimo sve što se desi. Uz podršku prijatelja bićete mnogo samouvereniji, pa samim tim i manje ljubomorni.

Čini vam se da vam dečko (devojka) ne posvećuje dovoljno pažnje? Nipošto nemojte da odmah kukate i da pravite scenu! Duboko udahnite i smireno im recite: „Ljubomoran (ljubomorna) sam jer se bojim da ću te izgubiti.“ Time postižete mnogo – mnogo više nego optužbama i navaljivanjem.

Nikada, ali nikada, ne igrajte „igrice“. Ljubomorni ste i zato se svetite i dečka (devojku) pravite ljubomornima? Nipošto! Pored toga što takav postupak proizvede kompletni haos u vašoj vezi, posle takvog postupka neće vas više voleti. U „igrice“ spada i špijuniranje – ne radite to. Ukoliko vas uhvate na delu, a pre ili kasnije sigurno hoće (ne postoji „samo ovaj put“ u špijuniranju, to ćete ponavljati i ponavljati), kako da vam posle toga veruju? Bez poverenja veza ne može da opstane.

Za kraj: razmišljajte pozitivno! Kad god osetite ljubomoru i pomislite da vas dečko (devojka) ne voli, setite se svih njihovih malih pažnji (recimo, slatke SMS poruke koje vam stalno šalju) i poklončića – da li bi se neko kome nije stalo do vas toliko trudio? Naravno da ne bi! Dakle, voljeni ste i nemate razloga za ljubomoru. Uživajte u vezi!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike