U trendu

Šta se gleda? „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“

Leto je i vrućina. Kuda pobeći od vrućine (ukoliko niste već otputovali nekud)? Možete na bazen, na Adu, u šetnju po šumi… Može i vaš omiljeni kafić, uz hladno piće, ili da „visite“ kod nekog u stanu, takođe uz hladne sokove… Možete i u lepo rashlađene bioskopske sale. U poslednjem slučaju – šta gledati? Šta ima trenutno na repertoaru što možete gledati zajedno sa celom ekipom? Jedna od mogućnosti je „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“. Dva i po sata dobre zabave, mešavine fantastike, akcije, zastrašujućih i komičnih scena.

Dokle se stiglo sa (filmovanom) pričom o Hariju Poteru? Dečak čarobnjak je postao tinejdžer čarobnjak, što se na njemu i njegovim prijateljima prilično vidi, kako po tome što su porasli, tako i po odeći koju nose (retko nose standardne školske uniforme – ovde ima više oblačenja po sopstvenom ukusu).

Hari je ponovo u opasnosti (da li je neko očekivao nešto drugo?), ovog puta zato što je iz Askabana, zatvora za čarobnjake, pobegao Sirius Blek, ozloglašeni ubica i sledbenik lorda Voldemora – a po onome što je Hariju rečeno, čini se da taj ubica ima razloge da juri baš njega. Naravno, Hariju će i ovog puta pomagati prijatelji Ron i Hermiona, kao i direktor škole, Dambldor, a izgleda da je i novi profesor odbrane od mračnih veština, Remus Lupin, na Harijevoj strani. Ko je zapravo Sirius Blek i zašto traži trinaestogodišnjeg dečaka? Šta se zapravo događa? Otkrićete ako pogledate film.

Kao i prethodni filmovi o Hariju Poteru, i treći nastavak obiluje lepim efektima, zanimljivim stvorenjima; tu je i uzbudljiva kvidič utakmica… Muzika je odlična, a film teče glatkije nego njegovi prethodnici (što je posledica toga što je treća knjiga iz serijala o dečaku čarobnjaku kompoziciono najbolje urađena).

Ono što nije toliko dobro u filmu jeste to što su izostavljeni neki ne baš nebitni detalji koji bi neke likove predstavili u malo drugačijem svetlu; plus, neki od glumaca se i nisu pokazali baš najbolje (pa je tako od Dambldora ispao maltene cirkusant; profesor Lupin je toliko preterano fin i dobar da to izgleda ljigavo, pa se pitate da li je zapravo negativac, a profesorka proricanja izgleda kao veoma jeftini folirant koji se previše krevelji, što u knjizi ipak nije). Verovatno najlošije u filmu je to što većina humorističnih scena izgleda prilično jeftino.

Ipak, uz sve svoje mane, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“ je i dalje veoma gledljiv film, impresivnog izgleda, mračniji od svojih prethodnika (to definitivno više nije film za sedmogodišnju dečicu), sa dobrom akcijom i dosta (povremeno čak i dobrog) humora. Dobar izbor za gledanje u velikom društvu ili sa najboljim drugom ili najboljom drugaricom!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike