najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svi su bolji od vas!

Skoro svakom se nekada učini da su svi bolji, lepši, pametniji, uspešniji od njega ili nje. Prilično deprimirajući osećaj, da ste vi najgori u svemu. Međutim, taj osećaj jednostavno nije tačan, samo se treba setiti nečega u čemu jeste bolji.
Naravno, neko stvarno bolje izgleda od vas (mada se i tu treba setiti da je lepota u oku posmatrača, možda se vama čini da je neka devojka fenomenalna riba, dok dečko koji se vama sviđa smatra da je ona sasvim prosečna, ni po čemu posebna). Neko će biti pametniji od vas, umeće bolje od vas da crta, biće bolji đak, imaće više novca, lepše će da peva, biće popularniji u društvu, neki sport će mu/joj bolje ići nego vama… Sve je to normalno. Ako gledate oko sebe i tražite nekoga ko je u jednoj ili više stvari uspešniji nego vi (tamo gde je uspeh uopšte merljiv), sigurno ćete naći takvu osobu. Ali, isto tako, ako gledate oko sebe i tražite nekoga ko je u nečemu slabiji od vas, sasvim sigurno ćete naći i takvu osobu.
Niko nije najbolji u svemu. Može da u nekim stvarima bude bolji od drugih, ali ne i da u svemu bude bolji od svih ostalih. Isto tako, niko (pa ni vi) nije najgori u svemu. U nečemu ćete biti slabiji nego neko drugi, a u nečemu ćete biti bolji. Možda od one fenomenalne ribe ili super frajera imate bolje ocene, ili pak bolje izgledate od onog genijalca koji pobeđuje na takmičenjima. Možda umete bolje da slušate nego neko drugi, ili ste u nečemu veštiji; sasvim sigurno u nečemu jeste bolji.
Teško je setiti se toga kad vidite nekog ko ima nešto što vi želite (izgled, uspeh u školi, momka ili devojku, novac…), a još je i teže ako ste okruženi ljudima od kojih svako ima nešto što želite i vi. Ipak, nemojte dopustiti da vas to deprimira i (ovo naročito) nemojte verovati da su svi bolji od vas – svako od nas ima i jače i slabije strane, a to što nešto trenutno nemate ne znači da to nikada nećete steći, niti da će vam ta stvar celog života biti bitna (neretko se desi da se, kada se setite oko čega ste nekada "dizali frku", "ždrali" se što to nemate, pitate šta vam je bilo i zbog čega vam je takva sitnica bila toliko važna).
Glavu gore! Niste najgori, divni ste ovakvi kakvi ste. A ako se ne deprimirate i ne kukate sami sebi da su svi bolji od vas, samo ste vi nikakvi, već se potrudite da radite na onome što smatrate da vam nedostaje, vremenom ćete postajati sve bolji i bolji. I nekom će, nekad, da bude krivo što nije tako super kao vi – pokušajte da utešite takve i da ih uverite da su i oni super, samo na drugačiji način.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike