Ta dosadna roditeljska pitanja (2)

Pisali smo juče o pitanjima kojima roditelji često iznerviraju svoju decu i o tome zašto ih zaista postavljaju. Danas dajemo primere još nekih pitanja, takođe uz objašnjenja i rizike ako lažete, i objašnjavamo šta se dešava jednom kada se s lažima počne.
3. Kada se vraćaš? Opet dosadno pitanje – često poželite da na njega odgovorite sa: "Vraćam se kad me vidiš". I često je uverenje da vas roditelji to pitaju da bi vas kontrolisali, ili vam skratili izlazak. Ili, možda, zato da bi vas uspaničeno zivkali ako zakasnite 20 minuta. Zapravo, radi se o tome da vaši roditelji vole da znaju kad se vraćate (očigledno), tako se osećaju sigurnije i više kao da su stvari pod kontrolom – plus, ovde ima i malčice sebičluka s njihove strane. Naime, mnogi roditelji neće stvarno biti u stanju da se opuste niti da spavaju dok vi ne stignete kući bezbedno, pa žele da imaju bar neku predstavu kada će to biti. Ako ih slažete o vremenu povratka ili odbijete da im ga kažete, ugrožavate sopstvenu bezbednost. Recimo, nešto vam se desi, a niste u stanju da pozovete roditelje da vam pomognu, oni ne znaju da treba da se uznemire i počnu da vas traže i dragoceno vreme bude izgubljeno – u drastičnim slučajevima, vreme u toku koga bi vam mogao biti spasen život.
4. S kim ćeš biti? I ovo pitanje zvuči kao čeprkanje po vašoj privatnosti i pokušaj da vas kontrolišu, plus je i nezgodno ako ćete biti s ljudima koji se ne dopadaju vašim roditeljima. Razlog zbog kojeg oni postavljaju ovo pitanje jeste delom da bi se uverili da nećete biti s nekim za koga misle da nije dobar za vas, ali još više žele da znaju kod koga da počnu da se raspituju ako kasnite kući ili se, još gore, ne vratite. Nekad žele i da mogu da se barem kod roditelja tih osoba raspitaju kud idete, šta ćete raditi, kada mogu da vas očekuju. Ako ih slažete, onemogućavate im da tako postupe.
Dodatna nevolja s laganjem roditelja je što tome najčešće nema kraja – slažete ih jednom, onda morate da slažete ponovo da biste prikrili prvu laž, pa morate opet da slažete… A vaši roditelji ne žele da vas nerviraju i upropaste vam život, žele da budu sigurni da ste bezbedni i onda kada niste tu, pred njima. Ako ih lažete i uhvate vas u laži (što pre ili kasnije hoće), narušavate njihovo poverenje i kvarite odnos s njima, povređujete ih – i, vrlo verovatno, pošto će oni, iako ste ih povredili, i dalje želeti da budete bezbedni, povećavate količinu pitanja koja vam svakodnevno upućuju, jer ne osećaju da mogu da vam veruju da vodite računa o sebi.
Zato, bez laži, i odgovarajte na roditeljska pitanja – ako vam se čini da vas stvarno previše i nepotrebno zapitkuju, pitajte ih zbog čega im je potrebno da znaju to-i-to, i uglavnom ćete dobiti savršeno razuman odgovor koji veze nema s narušavanjem vaše privatnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.