najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

To grozno znojenje

Nekada je život bio mnogo jednostavniji – vaš život. Ali, otkako ste ušli u pubertet, mada ima i nekih dobrih stvari koje vam se dešavaju, ima i krajnje neprijatnih. Jedna od takvih pojava je znojenje – a ne znate ni zašto se toliko znojite.
Nije da vam je znojenje kao takvo nepoznato, znojili ste se i kad ste bili mlađi. Ali, tada ste se nekako znojili samo onda kada je logično da se znojite – ako puno trčite, puno se krećete, odigrate fudbalsku ili košarkašku utakmicu s prijateljima, ili ako je vruće, ili oboje. Ili, naravno, kad se razbolite. A sad se oznojite samo tako, i pitate se da li je to normalno ili je znak neke bolesti.
Normalno je. Znojenje je prirodan proces tokom kojeg vaš organizam pokušava da se rashladi. To se dešava kada je spoljna temperatura visoka ili kada vam se ubrza rad srca. Srce radi brže tokom pojačane fizičke aktivnosti, ali i onda kada su pojačane emocije – recimo, kad se uplašite. A u pubertetu su, zbog hormona, emocije znatno intenzivnije nego što su ranije bile, i vi se postepeno navikavate na tu jačinu, tako da, naročito na početku puberteta, dok još niste imali vremena da se prilagodite, maltene svaka jaka emocija može da vam ubrza rad srca i, samim tim, da navede vaše telo da se znoji.
To nije sve. U pubertetu se ubrzano raste, i taj ubrzani rast može da natera vaše telo da se znoji. Plus, hemijske promene koje se zbog hormona dešavaju u vašem telu takođe mogu da izazovu znojenje. Sve u svemu, savršeno je normalno da se znojite, i to da se znojite dosta.
Aha, u redu, normalno je, ali šta vi s tim da radite? Jeste lepo znati da je pojačano znojenje normalno i da nije znak nekakve bolesti, ali to pojačano znojenje je neprijatno. Jedna stvar koju možete da učinite jeste da se često tuširate – ne morate, ako se tuširate nekoliko puta svakog dana, prilikom svakog tuširanja da upotrebite sapun ili gel, upotrebite ga samo na kritičnim mestima (onim podložnim neprijatnim mirisima, a za intimnu regiju koristite proizvode namenjene baš tim delovima), biće dovoljna i mlaka voda da se spere znoj. Druga stvar je da koristite dezodorans (obavezno u kombinaciji s tuširanjem, to jest, nemojte da se umesto tuširanja samo isprskate dezodoransom!) ili, ako želite nešto prirodnije, dobra je i soda bikarbona.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike