Treba se družiti, ali…

Ako pogledate neku od serija ili filmova o tinejdžerima, stičete utisak da tipični tinejdžeri stalno negde „vise“ s društvom. Zaista, ima i takvih tinejdžera, koji su stalno u nekoj akciji. Videti se s ovim, videti se s onim, s onim otići na trening, s onim pak u kafić, s trećim u klub, s četvrtim na trčanje… Kao što smo rekli, stalno neka akcija. Posmatrano sa strane, to može da deluje zabavno i uzbudljivo i kao da oni koji tako žive uživaju. Međutim, da li je zaista tako?

Ne, nije. Nije baš za uživanje. Naravno da je super kad se viđate s prijateljima, kad se zabavljate s društvom. To prija. Čak i kada se umorite, opet je to prijatan umor, nakon akcije u kojoj ste uživali. Ipak, jako mnogo akcije s jako mnogo različitih ljudi je nešto drugo.

Naime, ako ste rastrzani na sto strana i uz to su akcije s poznanicima, a ne sa zaista bliskim prijateljima, nećete osetiti očekivano zadovoljstvo. Osetićete umor i iziritiranost, onu vrstu frustriranosti koja se oseća kada vam nešto nedostaje. Nevolja u ovakvoj situaciji je što pomislite da vam je potrebno još društva, pa pojačate tempo takvog života – i onda se osećate još umornije i još isfrustriranije. Zadovoljstva jedva da ima ikakvog.

Često se spominje da je kvalitet mnogo bitniji od kvantiteta, i tako je i kad se radi o druženju. Pijuckanje soka s bliskim prijateljem ili prijateljicom značiće vam mnogo više i pružiće vam mnogo više zadovoljstva nego deset izlazaka (ili nekih drugih akcija) s osobama koje su vam samo poznanici. Zato, ako ste umorni i osećate se frustrirano, a istovremeno osećate potrebu za druženjem, probajte malo da promenite svoj život: razmislite koje osobe vam zaista znače i koncentrišite se na češće viđanje s njima.

Šta je s ostalim, onima koji su vam samo poznanici? Možete se viđati i s njima, mada je tu često praktičnije samo ih povremeno pozvati telefonom. Mislite da će se uvrediti? Probajte – i otkrićete da niti vam nešto posebno nedostaju, niti vi nešto posebno nedostajete njima. Bliski prijatelji su oni s kojima zaista volimo da provodimo vreme, s kojima zaista uživamo. Ostali, pa, ostali spadaju u rubriku „razno“ – ne smeta videti ih ponekad, ali ne nedostaju vam kad nisu tu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.