najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umeće razgovora i izlaganja

U zlatno doba antike u školama se učila retorika i vođenje dijaloga; najbolji govornici zauvek su ostali zabeleženi na stranicama istorije. Antički filozof Platon je rekao: "Nauči da slušaš i drugima ćeš koristiti, nauči da govoriš i oni će koristiti tebi."
U boljim školama u svetu đaci uče, između ostalog, kako da vode dijalog, kako da se raspravljaju, kako da izlože neku materiju (to poslednje imate priliku i vi da vežbate u školi, svaki put kad dobijete da uradite neki referat ili održite predavanje na času). Možda vam takve obaveze deluju dosadno; međutim, ako naučite da pravilno izložite svoje stavove, kao i da govorite jasno i razgovetno, od toga ćete imati višestruke koristi u životu.
Moguće je da ste i sami primetili da oni koji umeju da argumentovano, bez svađe, izlože svoje mišljenje, imaju znatno bolje šanse da dobiju ono što žele. Ova veština može se pokazati jako korisnom i kada sebe želite da predstavite u najboljem svetlu (i da i druge ubedite u to kako ste vi jedna fenomenalna osoba, kako nema nikog boljeg za ono što je njima potrebno). To će vam biti korisno kada se budete prijavljivali za neki posao, a korisno je i kada želite da, recimo, dokažete da ste baš vi najbolji kandidat za razmenu đaka i tako dobijete priliku da godinu dana provedete u inostranstvu, ili kad želite da od roditelja dobijete duži izlaz, ili od profesora bolju ocenu, ili da od drugarice pozajmite njenu omiljenu rolku, ili… Shvatili ste – pravilno odabranim rečima možete dobiti jako puno toga.
Umeće dijaloga je takođe veoma korisno; slušanjem i postavljanjem pravih pitanja saznajete poziciju svog sagovornika (o kom god aspektu života da se radi – i prijateljstvu, ljubavi, školi, poslu…), a sopstvenim odgovorima i komentarima dobijate ono što je vama potrebno. Ne znate kako sve to da naučite? Evo nekoliko predloga.
Pre svega neophodno je da vam rečnik bude što je moguće bogatiji – u tu svrhu najviše će vam pomoći čitanje. To vas ne obavezuje na konstantno čitanje neke stručne literature; bitno je samo da čitate što je moguće više, kakve god da vam se knjige dopadaju. Što se "stručne literature" tiče, mnogi grčki filozofi bavili su se ovom temom (između ostalih i Platon), a ono što su o dijalogu rekli stoji i danas. Kasnije su se mnogi veliki umovi takođe bavili time – pretražite biblioteku preko tematskog kataloga, tragajući za rečima tipa "dijalog", "razgovor", "komunikacija", "pregovori", "retorika" i naći ćete mnogo, mnogo toga zanimljivog i korisnog.
Uživajte u otkrivanju sveta komunikacije – biće vam potrebno, a uz to je i veoma zabavno!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike