Upamtiti gradivo koje obnavljate

Kada dođe vreme za popravljanje ocena, može da bude nimalo lako popamtiti sve što bi trebalo kako biste, kad za to dođe vreme, bili uspešni prilikom odgovaranja ili kontrolnog. Nije svejedno na koji način ćete učiti i obnavljati, ima efikasnijih i manje efikasnih načina.
I ne pokušavajte da učite ceo dan, celo popodne, celo prepodne, i to bez i najmanjeg prekida. Ima onih koji su sposobni za upravo takav način učenja, ali velika većina nije – samo dobijete utisak da će vam glava eksplodirati, da vam se sve živo pomešalo, i da ničeg ne možete da se setite. Umesto toga, odredite vremenske deonice za koje znate da toliko dugo možete da ostanete koncentrisani (samo, bez preterivanja – sasvim sigurno možete da se koncentrišete duže od pet minuta), a zatim i pauze između tih deonica tokom kojih ćete raditi nešto drugo (na primer, učite toliko-i-toliko, a onda napravite pauzu da se istuširate). Tokom tih pauza nemojte vrteti po glavi gradivo koje ste upravo prešli, pustite mozak da se odmori. A dok učite, pokušajte više da se usredsredite na razumevanje nego na puko memorisanje, jer se onda kad nešto razumete i shvatate po kom principu funkcioniše i detalji mnogo lakše pamte.
Ako se desi da neki dan preskočite učenje, to je sasvim u redu, dokle god se manje-više držite rasporeda i dok imate dobar razlog za preskakanje – ako, recimo, idete na nečije venčanje, sasvim sigurno da nećete i tamo poneti svesku i udžbenik i zamoliti zvanice da budu tiše kako biste mogli da učite.
Nemojte učiti do dva-tri sata noću. Teško da ćete bilo šta upamtiti ako ste toliko umorni da vam se oči sklapaju i slova vam igraju pred očima. Pokušajte da ne ležete kasno, i da ustajete uvek u isto vreme, čak i ako ne idete ujutru u školu, jer uz ustaljeni ritam ide mnogo lakše, ne budete pospani ceo dan.
Ima onih koji najbolje uče sami, ali ako vi niste takvi, ako vam je lakše u društvu, možete učiti zajedno s prijateljima. To ne znači da svaki dan učite i obnavljate gradivo s njima, tako biste samo krenuli s ćaskanjem i od učenja ne bi ispalo ništa. Umesto toga, pokušajte da se s njima vidite jednom-dvaput nedeljno, i da popričate o gradivu koje ste prešli, razgovor s prijateljima i razmena ideja s njima mogla bi dosta da vam pomogne u pamćenju, jer se tako više delova mozga aktivira oko obrađivanja i pamćenja istih stvari, a onda se, recimo, setite one zabavne drugaričine ideje dok odgovarate, i to vam pomogne da se setite i ostatka. Ipak, ako uočite da se vaše "zajedničko učenje" pretvara u ćaskanje, ili da vaši prijatelji ne pređu potrebno gradivo pre nego što se vidite s njima, odustanite od zajedničkog učenja, pošto u takvom slučaju učenja zapravo nema.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike