U trendu

Užina dok učite

Učenje je neophodno ako mislite da položite razred, ali od toga se, nakon izvesnog vremena, ogladni. Onda se postavi pitanje – hoće li vam užina omesti koncentraciju? Da li je bolje da prvo završite učenje, pa da onda pojedete nešto? Ukoliko znate kako, nije neizvodljivo da u isto vreme jedete i učite.
S jedne strane, smatra se da je koncentracija najjača ako vam se ne pomera nijedan mišić na licu, što znači i bez žvakanja, bilo da se radi o žvakaćoj gumi ili o hrani. S druge strane, mnogi su otkrili da im žvakanje žvake ili grickanje nečega ne smetaju dok uče (žvakanje podstiče rad mozga), tako da, ako želite da isprobate da li vam žvakanje kao takvo ometa koncentraciju, najbolje je da isprobate sa žvakaćom gumom. Ukoliko ispadne da vam žvakanje ne smeta, evo kojih bi pravila trebalo da se pridržavate kad kombinujete užinu i učenje.
Za početak, treba da znate da učiti kad ste „mrtvi gladni“ nije dobra ideja, jer vam je tada koncentracija jako loša i osećate se iscrpljeno. Međutim, učenje neće biti uspešno ni nakon obilnog i teškog obroka, jer se tada sva krv spusti u želudac, pa bi nakon jačeg jela trebalo malo sačekati. Toliko o ishrani pre samog učenja.
Dok učite, možete da jedete a da vam to ne odvuče pažnju, ili bar da vam je ne odvuče previše, ukoliko se ne radi o zahtevnom obroku, to jest, o nečemu što bi lako moglo da se prospe, iscuri i slično, pa da na to morate da pazite. Ako vam kečap iscuri na majicu, recimo, to će vas verovatno iznervirati i razbiti vam koncentraciju. Takođe, nije preporučljivo da dok učite jedete nešto što se teško vari, jer će vas to učiniti dremljivim – dakle, bez masnog i bez veće količine industrijskih slatkiša. Ovsena kaša ili ovsene pahuljice u jogurtu su dobra hrana za mozak (da vam se ne bi razbrljale po odeći, jedite ih za stolom, a knjigu držite ispred činije). Sok od jabuke ili sama jabuka takođe nisu loša ideja, a može i sendvič (poželjno od integralnog ili crnog brašna, od belog brašna se brzo opet ogladni) sa suvim sastojcima (neki suvlji sir, ćureća ili pileća prsa, list-dva salate ili malo kupusa…). Tako možete istovremeno da jedete i učite a da vam jedenje ne razbije koncentraciju – neće je poboljšati, ali ni pokvariti.
Još nešto, ako pazite da se ne ugojite previše: ukoliko istovremeno jedete i učite, može se desiti, baš kao i ako grickate nešto dok gledate televiziju ili se zabavljate na kompjuteru, da ne budete svesni koliko ste pojeli. Zato, nakon te užine, kad ponovo osetite glad, obavezno se prvo zapitajte da li ste stvarno gladni ili ste navikli da jedete određeni broj puta u toku dana, a obrok prilikom učenja niste ni registrovali. Možete i prvo da popijete čašu vode, za slučaj da ste pobrkali glad i žeđ – pet minuta kasnije, ako i dalje osećate glad, stvarno jeste gladni.