najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vaš dečko ili devojka su drugačijeg porekla

Pisali smo o tome da se vaši roditelji mogu protiviti vašoj vezi, i da za to mogu imati različite razloge, neke objektivne, neke baš i ne. Danas pišemo o jednom od mogućih razloga, o onom kad se vašim roditeljima ne dopada što izlazite s nekim ko je drugačije vere, rase ili materijalnog statusa nego vi.
Uz svu priču o tome kako treba tolerisati različitost i da je najvažnije da je neko dobar čovek, i dalje postoje oni koji ne prihvataju osobe različite od sebe. Možda su i vaši roditelji takvi. Moguće je i da u nekoj meri prihvataju takve osobe, ali ne baš toliko da bi svoje dete želeli da vide s nekim takvim. Ipak, čak i ako oni ne prihvataju različite ljude, a vi ih prihvatate, ne mora da se radi samo o tome. Sasvim je moguće da se vaši roditelji boje na šta bi takva veza mogla da liči, da li bi vas toliko različita osoba tretirala s pažnjom za koju oni misle da je zaslužujete, kako će vaša rodbina reagovati i koliko bi to moglo i vas da povredi, da li biste u svom mestu mogli da imate problema zbog veze s osobom drugačije vere, rase, nacionalne pripadnosti…
U takvoj situaciji trebalo bi iskreno reći roditeljima da vi ne mislite da ne treba da se viđate s nekim samo zato što je, recimo, drugačije veroispovesti. Takođe, trebalo bi ih uveriti da ste i sami razmislili (kao što bi i bilo dobro da učinite) o mogućim reakcijama sredine na vašu vezu, i da ste spremni da se suočite s tim. Objasnite im da je za vas ljubavna veza nešto što je između dvoje zaljubljenih, a ne nešto što se dešava na komandu porodice, prijatelja, okoline… I da, mada ste svesni da ima onih koji neće odobravati vašu ljubav, nemate nameru da vam takvi određuju šta je ispravno. Uverite svoje roditelje da ih volite i poštujete i da vas vaša veza neće odvojiti od njih, ali i da vam je neprihvatljivo da živite po načelima s kojima se ne slažete – i pokušajte da sve vreme ostanete smireni, i da se držite teme (tema je vaša veza, a ne društvena nepravda, netolerancija različitih kao takva i slično).
Nema razloga da ne izlazite s nekom osobom koja je drugačija po poreklu od vas, ali bi isto tako bilo dobro i da tu vezu ne “nabijate na nos” roditeljima. Ne samo što bi to dodatno uznemiravalo vaše roditelje već nije fer ni prema vašem dečku ili devojci, jer ih tako iskorišćavate da biste nervirali roditelje. Nemojte skrivati vezu, ali nemojte ni pokušavati da naterate roditelje da prihvate nekog koga ne žele da prihvate. Stvari će biti dovoljno neprijatne i bez toga, i to po sve, uključujući i osobu koju volite – pokušajte da ne povećavate neprijatnost više nego što morate. Biće tu nezgodnih situacija u kojima će se na jednom mestu naći oni koji se međusobno baš i ne vole (na vašem rođendanu, na primer, biće tu i vaši roditelji i vaš dečko ili devojka), i na vama će biti da u takvim situacijama smirujete tenziju, a ne da potpirujete vatru.
Ponekad, u ovakvim situacijama, roditelji se vremenom naviknu da je osoba s kojom ste jedno dobro ljudsko biće koje vas čini srećnim, i sve bude u redu. Međutim, nekada je najbolje što u takvoj situaciji dobijete to da oni ne odobravaju vašu vezu, ali se uz (prikriveno ili otvoreno) gunđanje naviknu da ste u njoj. Budite spremni za tu mogućnost (tada ste jednim delom dete svojih roditelja, drugim devojka ili dečko osobe koju vaši roditelji ne vole, i delom diplomata koji smiruje strasti) i borite se za ljubav!

2 komentara
  1. Zorica N

    Tu ste sasvim u pravu, ali kod mene nije bilo tako. Moji nisu mogli da se pomire sa tim da sam sa dečkom druge vere pa je toj vezi morao da dođe kraj, nažalost.

  2. Sanja Savić

    Kada nekoga volite, ne smeta vam njegova vjera, nacionalnost ni stalež, bez obzira na to što se vaši roditelji protive tome. Ali dobro razmislite, ipak je on ili ona drugačiji. Problemi ne moraju odmah početi!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike