Za dugu i zdravu kosu

Nije mali broj tinejdžerki – a ima i poneki takav tinejdžer – koje bi želele dugu i lepu kosu. Samo, ume da bude problematično pustiti je na željenu dužinu, čini vam se da presporo raste, nije ni onako zdrava kao što biste želele… Tome ima leka.
Glavna stvar je, naravno, ta da vam kosa bude zdrava, jer će tada izgledati najlepše. I na kosu utiču hormoni koji vam divljaju telom u toku puberteta, a posebno štetan uticaj imaju smog, stres, kao i preagresivna sresdstva za kosu. Zato je kosu neophodno "maziti i paziti" kako bi bila lepa i kako bi u zdravom obliku izrasla do željene dužine.
Minerali, folna kiselina i vitamin B12 su najvažniji za kosu. Kako biste ih uneli u organizam u dovoljnoj količini, uzimajte ili multivitaminski preparat koji sadrži cink, bakar, mangan, gvožđe, jod, folnu kiselinu i vitamin B, ili prirodnim putem, preko ishrane, redovno unosite sve to u svoj organizam. Takođe, osvežite (to jest, skratite) krajeve na svakih šest nedelja – kosa ne raste brže od šišanja, ali bolje izgleda i zdravija je kad uklonite ispucale i rascvetale krajeve.
Koliko god je moguće, izbegavajte oštećenja kose. Hemijski procesi (kao kod agresivnih farbi za kosu ili prilikom blajhanja), fen uključen na najvišu temperaturu, pegla za kosu, izvlačenje pramenova… Sve to može preterano da isuši kosu i da je učini slabom i lomljivom. Ukoliko želite dugu i lepu kosu, izbegavajte navedene procese.
Jednom mesečno (ili na tri nedelje, ili ređe, zavisi od toga u kakvom vam je stanju kosa) priredite svojoj kosi hranljivi tretman (nije preskupo i može da se obavi u kućnim uslovima). Pomešajte jedan avokado sa dve kašičice maslinovog ulja i dva dobro umućena žumanca i nanesite smesu na kosu. Kosu posle toga umotajte plastičnom folijom i toplim peškirom, i ostavite da stoji dvadeset minuta. Nakon toga, kosu temeljno operite šamponom.
Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže i kosa vam je u zaista lošem stanju, moglo bi se desiti da imate medicinski problem, pa bi bilo dobro potražiti lekarski savet.

Ostavite komentar