U trendu

Zabavna knjižica od koje ćete zvučati pametnije

Nedavno su eksperti iz celog sveta objavili novo izdanje rečnika latinskog jezika. „O, ne latinski!“, kažete vi. Zar i ovde da čitate o školskim predmetima, umesto da se lepo zabavite? Bežite vi odavde!

Hej, čekajte! Pre nego što pobegnete – ovo bi moglo da vam bude zabavno. Jedan od razloga za objavljivanje ove knjige bila je „modernizacija“ latinskog. Modernizacija „mrtvog“ jezika – šta je sad to? Nešto što će, između ostalog, pomoći vatikanskim sveštenicima, kojima je latinski službeni jezik, pa dobiju pravu glavobolju kad na jezik koji se jako, jako, jako dugo nije upotrebljavao u svakodnevnom govoru treba da prevedu neke „nove“ reči, na primer, farmerke (bracae linteae caeruleae), video-klub (capsellarum magnetoscopicarum theca)… Počinje da zvuči zabavno? Možete ovim impresionirati nastavnika/nastavnicu latinskog ili roditelje, a možete ove izraze koristiti i u društvu, na opšte veselje. Možda će pomisliti da ste „lujka“, ali sigurno nikome nećete biti dosadni.

Želite još? Evo: daljinski upravljač je ex longiquo directio, a hot-dog pastillo botello fartum (samo, ako na kiosku kupujete hot-dog i zatražite ga na latinskom, nismo sigurni da ćete ga i dobiti). Ima i nekih reči koje nijednom vatikanskom svešteniku, sasvim smo sigurni, neće biti potrebne za zvanična dokumenta: brivissimae feminae su vruće pantalonice, strophio carens znači toples, vesticula balnearis Bikiniana je bikini, a rerum ad libidinem instigantium je seks-šop.

Ako želite da se pohvalite svojim znanjem latinskog pred dečkom ili devojkom (ili da ih ubedite da ste stopostotno „otkačeni“), evo nekih kratkih reči. Flert se kaže amor levis, kontraceptivna pilula (antibebi pilula) je atocium, a kondom tegumentum (naravno, ako zahtevate upotrebu kondoma – a trebalo bi, bez obzira na sve moguće protivljenje i njegova uveravanja – dobra je ideja da se ne pouzdate u njegovo razumevanje latinskog, nego da mu to ponovite i na srpskom – „da vas ceo svet razume“).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.