Zapišite svoje misli

Imate neki problem o kome biste voleli sa nekim da razgovarate? Nešto što ne biste poverili bilo kome, već samo najboljem drugu ili drugarici? Imate i dodatni problem – vaš najbolji drug ili drugarica nisu tu? U tom slučaju može vam jako pomoći da pišete dnevnik.
Nekada je deo školskog programa za "devojčice iz dobrih kuća" bilo i pisanje dnevnika. Na taj način one su učile da se lepo i pismeno izražavaju i da svoje misli i osećanja pretoče u reči. Ti dnevnici su zatim bili čitani i ocenjivani, a devojčice koje su se najbolje pokazale dobijale su pohvale i nagrade. Pisanje dnevnika odavno više nije nikakva školska obaveza, ali je i dalje korisno. Još se može iskoristiti za učenje lepog izražavanja, ali pošto vaš dnevnik (valjda!) niko neće čitati, može vam postati i neka vrsta prijatelja, barem onda kad vaši pravi prijatelji nisu tu da vam pomognu.
Ukoliko vam dnevnik ipak deluje kao obaveza ("jao, pa to mora svaki dan da se piše!"), nije tako. Dnevnik pišete onda kad vi to želite i napišete ono što vi želite. Ko će da vas tera da ga pišete stalno? Ako sumnjate da vam pisanje dnevnika može pomoći u rešavanju problema, svejedno pokušajte – nemate šta da izgubite.
"Fora" sa zapisivanjem svojih misli i problema jeste to što onda i vama postanu jasniji. Pored toga, čim stavite svoje misli na papir, osetićete olakšanje, slično kao kada se poverite dobrom prijatelju ili prijateljici. Još nešto: lako se može desiti da kada vidite svoj problem na papiru, shvatite da uopšte nije tako teško rešiv.
U dnevnik ne morate da zapisujete samo ružne stvari i probleme. Možete zapisati i lepe događaje. Tako, kada vam bude teško, treba samo da prelistate svoj dnevnik i da se setite lepih trenutaka – to će vam sigurno izmamiti osmeh. Ukoliko u dnevnik zapisujete i lepe stvari, izbeći ćete da s njim povezujete samo ono ružno ("Jao ne, neću da otvaram dnevnik, samo će da me podseti na gomilu ružnih stvari!").
Isprobajte, makar nakratko, pisanje dnevnika – može se desiti da otkrijete da vam veoma prija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.