Zar niste mogli bolje da nađete?

Pitanje iz naslova veoma je nepristojno, a opet, bliske osobe sebi često daju za pravo da vam ga postave, ako im se ne dopadne kakvog ste dečka ili devojku našli. Tako se nađete u nezgodnoj situaciji – niko ne voli da mu omalovažavaju dečka ili devojku, a nije lako ni raspravljati se s osobama s kojima ste inače bliski.
Neko iz vaše porodice, ili vaši prijatelji, pitaju vas zar niste mogli lepšu devojku ili bolju ribu da nađete. Ili, ako ste devojka, pitaju vas zar niste mogle boljeg frajera da nađete, šta ćete s tim gubitnikom. Nekad se i prilično neprijatno izražavaju o njima. A vama se vaš dečko ili devojka sviđaju, lepo vam je s njima, i ako ste vi zadovoljni, ne vidite čemu takvi neprijatni komentari – neka sebi nalaze bolje, ako im je do toga, a vas neka ostave na miru. Nekad takve komentare čujete i od onih koji ni sa kim ne uspevaju da budu, ili od onih koji, po vašem mišljenju, izlaze s pogrešnim osobama, samo što smatrate da je nepristojno da kažete tako nešto o nečijem dečku ili devojci, kao i da se vas ne tiče s kim oni izlaze, pa ne kažete ništa.
Postoji li uopšte situacija kada je pitanje iz naslova u redu? Postoje situacije kada je opravdana zabrinutost vama bliskih osoba – na primer, kada izlazite s nasilnom osobom, s osobom koja se drogira ili pije, s osobom koja se bavi kriminalom, s osobom koja je znatno starija od vas a vi ste još uvek maloletni (to je i protivzakonito, i računa se kao silovanje)… Međutim, i tada je moguće poneti se pristojno, na pristojan način izraziti zabrinutost, skrenuti vam pažnju na ono što smatraju problematičnim kod te osobe. Vaši roditelji bi verovatno uradili i više nego samo izrazili zabrinutost, učinili bi sve što je u njihovoj moći da vas zaštite od osobe koja se destruktivno ili autodestruktivno ponaša. Pitanje zar niste mogli nikog boljeg da nađete je nepristojno, ni na koji način ne pomaže, i bilo bi dobro izbegavati ga.
Šta da odgovorite kad vas tako nešto pitaju? Ako hoćete da na neprijatnost odgovorite neprijatnošću, možete ih upitati zar oni ne mogu ama baš nikog da nađu, ili zar oni nisu mogli nikog boljeg da nađu, ili im reći da gledaju svoja posla. Takvi odgovori, generalno uzev, nisu preporučljivi, pa bi moglo da bude bolje da se nasmešite, odgovorite da je vama ta osoba dobra, i da promenite temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.