U trendu

Zašto kikotanje nervira?

Nije nikakva retkost videti neku grupicu, najčešće su devojke u pitanju, kako se kikoće. Nije nikakva retkost ni da vas takav prizor iznervira. Postavlja se pitanje: šta je to u kikotanju što je u toj meri iritirajuće?
Da ne bude zabune, ne mislimo na one slučajeve kad neko ko se kikoće ima iritirajući glas – kreštav, piskutav, šta god, i još i ne shvata kakav glas ima i kako zvuči, već se zaista bučno smeje. Takav zvuk iznerviraće svakog ili skoro svakog. Međutim, često se dešava i da nas iznervira kikot osoba koje uopšte nemaju neprijatan glas. U čemu je fora? Zašto bi nas nešto tako bezazleno kao što je smeh (dobro, i luckasto, kad se o kikotanju radi) nerviralo?
Verovali ili ne, odgovor na ovo pitanje je: zavist. Nerviramo se jer zavidimo toj kikotavoj grupici. Smeh je, u principu, društveni fenomen – mnogo češće smejaćemo se u društvu nego sami, plus je potrebno i da imamo bar koliko-toliko sličan smisao za humor kao ostali iz grupe da bi nam slične stvari bile smešne. Sve to već uključuje bliskost s onima u čijem se društvu smejemo. A kad se o kikotanju radi, bliskost je još i veća.
Kikotanje je, skoro uvek, društvena pojava. Po pravilu, kikoćemo se u društvu osoba s kojima smo bliski, s kojima se razumemo bez mnogo reči. A ako stojimo sa strane i posmatramo i slušamo grupicu ili grupu kako se kikoće, mi vidimo grupu čiji su članovi međusobno prilično bliski i čiji članovi u tom trenutku uživaju i odlično se zabavljaju. A mi, kao neko ko nije deo te grupe, osećamo da smo isključeni iz razmene dobrog raspoloženja i dobre zabave, i osećamo ljubomoru.
To osećanje zavisti je potpuno normalno i ne znači da ste loša osoba, samo da biste i vi voleli da se osećate tako lepo. Neće svako osetiti zavist kad čuje kikotanje, neko će se i blagonaklono nasmešiti, ali nema razloga da osuđujete sebe ni ako ste ljubomorni. Samo je korisno da shvatite otkud taj osećaj ljubomore, šta je to što vam u tom trenutku nedostaje – a onda se pridružite sopstvenim prijateljima i smejte se s njima ili, ako ih nemate, potrudite se da ih nađete. Tada će i razlog za ljubomoru nestati.

1 komentar
  1. Svetlana Sekulović

    Tekst je ekstra. Pa kome se još sviđa to bolesno kikotanje. To se samo može čuti od nekih uličnih lujki. Svaka normalna djevojka mrzi bolesno kikotanje. Zar ne?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike