najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto vam se toliko spava? (1)

U toku puberteta se dešavaju mnoge promene, s nekima je lakše izaći na kraj, s nekima teže. Neke vas i uplaše i upitate se da li je normalno to što vam se dešava – jedna od takvih je i ta da vam se puno spava i da vam se čini da ste hronično neispavani.
Nekada vam se spava toliko mnogo i toliko često da se upitate da li je to normalno. Šta je s vama, ujela vas je ce-ce muva? Jeste li bolesni kad vam se toliko spava? Je li to znak nekog poremećaja? I zašto kao da vam nikako ne uspeva da se naspavate, pa vam se dremucka i u školi na časovima, i nekad kad ste s prijateljima, nekad i tokom izlazaka… Šta se tu dešava?
Još uvek nisu poznati sasvim precizni odgovori na ova pitanja, bar ne na sva. Ono što je poznato jeste to da je sasvim normalno da vam se toliko spava – vaša starosna grupa ima veću potrebu za snom nego ijedna druga. Zašto? Razloga je puno. Neki od njih dolaze spolja, kao što je zamor tokom izlazaka (ako se „iskačete kao ludaci“ u nekoj diskoteci, naravno da ćete posle toga biti umorni i da će vam se spavati, naročito ako izlazak „začinite“ alkoholom), sportskih aktivnosti, raznoraznih akcija u koje se upuštate sami i s prijateljima iz želje da iskusite što više toga… Sve su to normalne aktivnosti, samo što, eto, zamaraju i dovode do potrebe za snom. U spoljne razloge za potrebu za snom spadaju i emotivni pritisci kroz koje prolazite tokom interakcije s drugima, tokom pokušaja da se uklopite, a da ostanete svoji – možda toga niste svesni, ali i to su stvari koje iscrpljuju, i vaše telo reaguje potrebom za snom.
Na sve navedeno dodajte i unutrašnje razloge, kao što je činjenica da vaše telo ubrzano raste i razvija se, što zahteva dodatnu energiju, a energija se obnavlja kroz spavanje. Kad sve to saberete, može da deluje kao pravo malo čudo što ste uopšte ikada budni.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike