najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto vam se toliko spava? (2)

Česta je pojava kod tinejdžera da im se puno spava, više nego što im se spavalo dok su bili mlađi, više nego što se odraslima spava. To je potpuno normalna pojava, povezana kako s načinom vašeg života, tako i s emotivnim burama kroz koje, dobrim delom zbog hormona, prolazite u tim godinama.
A nesanica, od koje pati veliki broj tinejdžera (i ne samo tinejdžera)? Još vam samo to fali – spava vam se, a nikako vam ne uspeva da zaspite, ili loše spavate i često se budite. Za nesanicu je dobrim delom odgovoran stres koji vam ne dopušta da se dovoljno opustite da biste zaspali, osim kad ste baš toliko mrtvi umorni da zaspite čak i pored zvučnika iz kojeg trešti glasna muzika, ili kad od umora klonete na času i zaspite s glavom na klupi. A stresa u tinejdžerskom životu bar ima dosta (stres izazivaju i pozitivne i negativne stvari): stalno je tu neka akcija, neko dešavanje, emocije su skoro konstantno izuzetno jake, plus je tu ometanje sa svih strana, kao što su uključen kompjuter, televizor, puštena muzika, uključen mobilni koji u svakom trenutku može da zazvoni ili se oglasi karakterističnim signalom da vam je stigla poruka…
Na sve to, česta je pojava danas da se ljudi sve manje fizički kreću – u školi se niste baš nešto mnogo kretali, a kod kuće se vaša aktivnost svodi na kompjuter i kuckanje poruka na mobilnom. Drugim rečima, emotivno ste iscrpljeni, ali vam telo nije dovoljno umorno, niste potrošili svu fizičku energiju koju imate na raspolaganju, što vas na neki način čini nervoznim i otežava vam da zaspite. Mozak vam „vapi“ za snom i odmorom, a telo bi još da se kreće.
Šta učiniti? Kao jedno, pobrinuti se da se u toku dana dovoljno fizički aktivirate – pešačenje do škole i nazad, uz još malo šetnjice po gradu nisu dovoljni da vas u toj meri umore. Sami odaberite fizičke aktivnosti koje vam se dopadaju, i sami procenite koliko vam je potrebno – znaćete da ste „potrefili“ onda kad vam uveče uspe da zaspite bez većih problema. S druge strane, izbegavajte da se pred spavanje na bilo koji način unervozite, dakle, bez ružnih misli, bez gledanja televizije, igranja igara na kompjuteru, slušanja agresivne muzike, čitanja knjiga koje vas emocionalno potresaju. Najbolje bi bilo isključiti i muziku i kompjuter i televiziju i mobilni, zamračiti sobu da vam spoljno svetlo ne zasmeta (prethodno je provetrite, jer vam zagušljiv vazduh može smetati da zaspite), a mogu da pomognu i opuštajuća topla kupka i čaša toplog mleka pred spavanje.
Lepo spavajte! I, spavajte kad god osetite potrebu za tim (dobro, ne baš u školi), jer je to ono što vam je sada zaista potrebno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike