U trendu

Fikus će porasti do plafona, jedino ako ga ovako negujete

Fikus je omiljena sobna biljka i spada u porodicu dudova (Moraceae), a odlikuje se mnogobrojnim vrstama različitog rasta i listova. Na primer, ficus elastica ima veliko lišće oblika bucmaste elipse i šiljaste crvene pupoljke listova koji izgledaju vrlo je dekorativno dok ficus benjamina ima puno malih listova i vrlo podseća na drvo.

Nega Fikusa

Fikusi često gube lišće nakon što ih donesete u svoj dom. To je posledica šoka od preseljenja te im obezbedite redovno zalivanje i mnogo svetla i vlage tokom perioda prilagođavanja na novo stanište. Svakih 14 dana, a tokom leta i češće, prskajte biljku ili joj operite listove mlakom vodom. Ukoliko perete listove možete u vodi da rastopite i malo deterdženta i listove nakon toga isperite listove čistom vodom. Uglavnom se peru listovi velikolisnih fikusa jer se listovi sitnolisnih fikusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanjem održavate biljku čistom od prašine i što je važnije, na taj način sprečavate vaši i crvenog pauka da napadnu biljku.

Fikus ne podnosi promaju niti nagle promene temperature kao ni seljenje pa dobro pazite gde ga držite prilikom provetravanja prostorije. Poželjno je uz biljku zadenuti štap uz koji ćete ga zavezati kako bi imao potporu dok je stabljika još mlada. Tokom starenja najstariji listovi najčešće otpadaju ali ako se to desi mladoj biljci najverovatnije je previše zalivate. Ukoliko listovi koji otpadaju imaju smeđe mrlje, to ukazuje da je prostorija u kojoj se fikus nalazi prehladna.

Zalivanje, prskanje, voda i vlaga kod Fikusa

Fikus je veoma osetljiv na preveliku vlagu u zemlji kao i na neredovno zalivanje, pa mu u takvim slučajevima listovi žute i otpadaju. Zato treba paziti i na dobru drenažu, odnosno odvod vode iz cvetne posude. Pazite da zemlja uvek bude umereno vlažna i da se nikada u potpunosti ne osuši. Zalivajte ga zimi jednom nedeljno dok ga je u letnjim mesecima potrebno zalivati dva puta nedeljno. Fikus ne voli da mu voda ostane u tacni saksije, pa nakon zalivanja odstranite višak vode. Leti ga prihranite ga dva puta mesečno.

Razmnožavanje i orezivanje Fikusa

Većina fikusa će dobro podneti orezivanje i to možete učiniti ukoliko želite da mu ograničite rast. Te reznice možete koristiti za razmnožavanje tako što će te ih staviti u zemlju nakon što ste ih tretirali prahom za zakorenjivanje ili stavite u vodu, te kad se zakorene presadite u zemlju. Nakon što orežete biljku, oprezno je zalivajte i prihranite je tek nakon mesec dana.

Presađivanje Fikusa

Fikuse, kada su mladi, treba presađivati jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati svake dve do tri godine. Humusnoj, rastresitoj zemlji za lončanice dodajte pesak, nešto ilovače i treseta. Fikus benjamina s godinama razvija vazdušno korenje koje se ne sme rezati. Mlade biljke se presađuju u nešto veće saksije, a kada biljke ostare i teško ih je presađivati, odstranite gornji deo zemlje i zamete ga sa svežim. Ukoliko su razvijeni gornji listovi fikusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, odnosno da joj je potrebno hitno presađivanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.