U trendu

Imaćete najlepše ruže u svojoj bašti: Uz pomoć ovih trikova cvetaće bujnije nego pre

Lep ružičnjak jedan je od najlepših ukrasa svake bašte. Ali, da bi bile lepe i bujne, ružama je potrebo pružiti pravilnu negu. Uz ova četiri ključna saveta za bujnije cvetanje ruža uživajte u većim, raskošnijim i intenzivnijim pupoljcima.

Postoje neke dobro poznate metode za postizanje jačeg cvetanja grmova ruža, ali tu je i niz drugih trikova koji rezultiraju lepšim cvatom. Prema savetu stručnjaka, ove četiri metode daju najbolje rezultate, piše marthastewart.com.

Kupujte sorte ruža koje obilno cvetaju

Neke se ruže uzgajaju tako da imaju jedno spektakularno razdoblje cvetanja, a zatim završavaju sezonu, ali mnoge sorte cvetaće tokom skoro cele sezone, uz malo dodatne pažnje, kaže Erin Šanen, iskusna baštovanka i autorka The Impatient Gardener-a. Ako se nadate da dobijete više od jedne runde cvetanja po sezoni, pobrinite se da i posadite sortu koja to fizički može da postigne.

Uklanjanje precvetalih cvetnih glava daje rezultate

Praksa otkidanja i uklanjanja ocvalih cvetnih pupoljaka uobičajen je način na koji baštovanio dobijaju dodatno cvetanje od svojih biljaka. ‘Oštrim makazama pratite precvali cvet niz stabljiku do niza od pet listova i odsecite stabljiku cveta tačno iznad njih’, savetuje Šanen, dodajući da, u idealnom slučaju, ovaj set od pet listova treba da bude okrenut spolja radi bolje protočnosti vazduha. Vodite računa da što ažurnije i redovnije orezujete ruže, to će ovaj zadatak iziskivati i manje vremena. Osim toga, grmovi ruža će i izgledati puno bolje jednom kada se uklone ocvali cvetovi.

Prihranjujte i zalivajte prema rasporedu

Kompost u tlo je koristan za celokupno zdravlje i rast ruže, uključujući njen potencijal cvetanja, kažu stručnjaci. Dok se ruže razvijaju i rastu, održavajte odgovarajuće snabdevanje vodom kako biste ih održali zdravima i bujnima. Upotreba đubriva topivog u vodi tokom vegetacije može takođe biti od pomoći za podsticanje novog cvetanja.

Ne zaboravite na orezivanje

Prema savetu Sandre Zazare, analitičarke u Witherspoon Rose Cultureu, moderne ruže koje cvetaju na novom drvetu nužno je racionalno orezati pre nego što pupoljci krenu s rastom u proleće. Prvo pokušajte da uklonite slabe, mrtve ili bolesne grane, a pri tome odaberite od pet do sedam najjačih, najzdravijih grana koje ćete zadržati kao spoljni okvir grma ruže. Zatim smanjite visinu tih pet do sedam grana do otprilike visine kolena, uklanjajući sve bočne grane koje rastu uz njih. Nakon toga se orezuju sve grane u sredini grma. ‘Zamislite da stvorite ‘koš’ u koji biste mogli da postavite košarkašku loptu u središte grma okruženu onim glavnim granama koje ste odabrali,’ kaže Sandra Zazare.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar