Izbegnite ih: Ove greške pravimo prilikom nege cveća

Treba pravilno negovati biljke

U letnjim mesecima mnoge stanove krase raskošni, cvećem dekorisani balkoni, prozori i vrtovi. Ipak, sa dolaskom prvih vrućina mnoge biljke često posustaju. Razlozi za to su brojni, a dobra vest je da se oni mogu izbeći.

Ovo su najčešće greške koje pravite, kada su vaše letnje biljke u pitanju.

1. Pravi odabir pozicije
Neke cvetnice vole sunce, druge preferiraju mesta u polusenci, a treće najbolje uspevaju u hladovini. Većini biljaka će odgovarati balkoni i vrtovi koji su orjentisani na zapad ili istok, dok će severni položaj biti povoljan samo za neke.

2. Čistoća je jako važna
Druga najčešća greška je manjak čišćenja. Redovno uklanjajte uvele i osušene delove, kako bi mogli da izrastu novi cvetovi.

3. Treća najčešća greška odnosi se na zalivanje. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako treba izbegavati polivanje cveta. Neke biljke leti je potrebno zalivati i dva puta na dan, drugima će, na primer petunijama, prevelika količina vode onemogućiti cvetanje.

Ključno je pratiti biljku i njene potrebe, proveravati vlažnost zemlje i osigurati drenažu.

4. Dobro i loše okruženje
Jako je važno i znati koje biljke imaju slične potrebe kako bi dobro rasle na balkonu ili vrtu. Svakako treba im posvetiti pažnju i dati vremena za cvetanje, ako želite da imate rascvetali balkon sve do jeseni, ključno je imati čije se cvetanje smenjuje. Pazite i na odnose među biljkama, nanu na primer uvek sadite u zasebnu saksiju jer se prilično brzo širi, a za odbranu od štetočina posadite kadificu.

5. Borba sa štetočinama
Zanemarivanje bolesnih biljaka je veoma česta greška. Ako neke od biljaka napadnu štetočine, nemojte ih zanemarivati jer problem neće nestati, samo će se proširiti na druge bijke. Petunije na primer više od ostalih privlače štetočine i zato ih adekvatno i na vreme zaštitite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.