U trendu

Kako se pravilo neguju orhideje: Trikovi uz koje će biti pune cveća, zdrave i jake

Kod orhideja prvo pazite na izbor vrste. Među najpopularnijima je Phalaenopsis. Malo lakše za uzgoj su orhideje Cattleyas, Cymbidiums i Paphiopedilums. Orhideji je potrebno rastresito tlo i dobra drenaža.

Najbolje je držati je u posudi od terakote. Pravo osvetljenje je važno za dobar rast. Većini orhideja potrebno je jako, ali ne direktno svetlo. Idealno je ono jutarnje, pa je postavite na mesto uz prozor koji se nalazi na istočnoj strani.

Takođe, orhideji je potrebna dobra cirkulacija vazduha. Zalivajte je malo pre nego što se tlo osuši, što je otprilike jednom nedeljno. Ne vole previše vode, ali ni premalo. Najbolje je zalivati je vodom koja je odstajala na sobnoj temperaturi.

Dobro je zalijte, ali ocedite ostatak i pustite da dobra drenaža odradi svoj posao. Ako je zrak presuv, obezbedite joj dovoljno vlage. Bočicu s raspršivačem napunite vodom i tokom jutra je poprskajte po listovima i cvetovima tako da se osuši do uveče.

Ukoliko orhideja nema cveće duže vreme, pokušajte da je povremeno, ne previše često, zalijete blagim zelenim čajem.

Problemi s orhidejama – ovo su pitanja koja ljudi najčešće postavljaju cvećarima

Zašto lišće orhideje menja boje?

Orhideje su posebno osetljive na promene u okolini. Problem u ovom slučaju verovatno je zbog uslova osvetljenja. Ako orhideje dobijaju previše svetla, tkiva požute. Ako ne dobiju dovoljno svetla, razvijaju se tamne mrlje.

Orhideju treba postupno izlagati na više svetlosti, a idealni su istočni i zapadni prozori gde nisu na direktnom svetlu.

Pupoljci se suše bez ikakvih znakova štetočina ili bolesti, zašto?

Ovo je čest problem s orhidejama i opet, dobar pokazatelj ekološkog problema. To je stanje gde se pupoljci presuše i umiru. To je obično uzrokovano okruženjem koje nije dovoljno vlažno ili svetlo, ali može takođe biti rezultat nepravilnog zalivanja.

Orhideje treba zalivati otprilike jednom nedeljno, dopuštajući da se zemlja između njih osuši. Spuštanje temperature vašeg doma za oko 10 stepeni noću može vam pomoći.

Orhideja ima lepljivu materiju na površini, da li je štetna?

Ako vidite male bele mrlje zajedno sa lepljivom materijom, onda je štetna. Lepljiva materija ostaje od štetnog kamenca kog se možete rešiti organskim sapunom insekticidom.

Ako se bele mrlje ne vide, to je bezopasno i jednostavno se događa zbog pada temperature.

Listovi se pretvaraju u gljivicu, a korenje izgleda kao da truli. Šta radite pogrešno?

Zbog visokog nivoa vlage koja je orhidejama potrebna da prežive, izložene su većem riziku od gljivičnih i bakterijskih bolesti. To može dovesti do stanja poput truljenja korena i mrlja na cvetovima i lišću.

Uklonite teško oštećene listove pomoću sterilnih alata i tretirajte biljke sprejom na bazi bakra, piše 24sata.hr.

Koreni orhideje rastu iznad tla, treba li je premestiti?

Nazivaju se ‘vazdušnim korenima’ i normalni su za orhideje. Vazdušni koreni zapravo mogu biti od pomoći. Orhideje uglavnom treba presaditi jednom godišnje.

Vreme je da se ponovo posadi kad vidite: žuto lišće, nedostatak rasta ili mrtvih ili oštećenja korena ili kada biljka počne da raste preko ivice saksije. Najbolje vreme za sanaciju je neposredno nakon cvatnje.

Ono što se može pojaviti kao problem, ponekad može biti korisno u određivanju uslova u kojima vaša orhideja voli da raste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar