U trendu

Kažu da su super lekovite: Ovih 5 biljaka svi treba da imamo u bašti

Obogatite svoju baštu lekovitim biljkama

Neke lekovite biljke se koriste za lečenje specifičnih oboljenja, dok druge imaju generalno pozitivan efekat na naše zdravlje ako se redovno koriste.

Ovih 5 treba da zasadite u bašti.

1. Aloe vera

Aloe vera je opšte poznata kao biljka koja blagotvorno deluje na kožu. Ovo je zaista opšte poznata i često korišćena biljka jer je generalno bezbedna za korišćenje i ne zahteva nikakvu dodatnu obradu pre upotrebe. Redovna je u baštama, bilo da je uzgajate u zemlji ili u saksijama.

Aloe vera lepo napreduje na sunčanim i toplim mestima gde nije izložena mrazu. Ubraja se u kaktuse i zahvaljujući svojim debelim listovima punim soka dobro podnosi sušu te ne zahteva često zalivanje ni puno brige, a uspeva i na tlu lošijeg kvaliteta. Širi se spontano pa možete početi sa svega jednom ili dve biljke koje će se kasnije samo stalno razmnožiti. Postoji više vrsta aloje i nisu sve jestive, niti imaju lekovita svojstva koja ima Aloe vera.

Želatinasta, bezbojna pulpa iz zrelih listova može da se nanese na manje posekotine i opekotine, kao i na suvu, ojedenu ili oštećenu kožu. Odlično hidrira, deluje antiupalno i ima blago antimikrobno dejstvo. Pulpa iz lista može i da se jede. Redovna primena sprečava zatvor i rešava brojne digestivne probleme, uključujući i ulcerozni kolitis kao i sindrom iritiranih creva.

2. Nana (Mentha piperita)

Ovaj prirodni hibrid metvice i vodenice ima široku upotrebu u proizvodima za dentalnu higijenu, umirujućim balzamima, ali i slatkišima. Vrlo verovatno, jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čoveku. Postoje istorijski spisi koji potvrđuju da se nana koristila kao lek još pre hiljadu godina. Najbolje je uzgajati je u delu bašte gde ima dovoljno vode i prostora za širenje.

Popijte šolju čaja od šake listova nane da umirite nervozan stomak, da olakšate bol ili da smanjite gasove. Kada krenete na put, ponesite sa sobom i par grančica nane. Mirišite ih povremeno da sprečite mučninu i povraćanje izazvane vožnjom.

Mentol, aktivna materija koja se nalazi u izobilju u nani kao i u drugim aromatičnim biljkama, članovima familije mente, rashlađuje kožu. Napravite oblogu od lišća nane i privijte na kožu da ublažite svrab ili peckanje usled alerija ili raznih upalnih stanja. Ima blago anagletsko dejstvo, ublažava glavobolju i bolove u mišićima.

3. Timijan (Thymus vulgaris)

Ova višegodišnja biljka, sitnog aromatičnog lista je odličan dodatak svakoj kolekciji lekovitog bilja. Timijan se lako uzgaja na sunčanim mestima i uspeva na stenovitom tlu. Dobro podnosi i letnju žegu i zimski mraz. Karakterističan miris majčine dušice potiče od isparljivog ulja koje timol sadrži i koje se lako oslobađa i pri najblažem dodiru. Mnoge biljke sadrže ovo antiseprično fenolno jedinjenje, ali ulje timijana sadrži više od 50% timola.

Koristite rastvor timijana za grgljanje da biste se rešili neprijatnog daha i afti u ustima. Može da pomogne kod upale grla i krajnika. Mrvljeni sveži timijan kada se privije uz vrat, smanjuje infekciju grla. Udisanje isparenja majčine dušice ublažava nervnu iscrpljenost.

Najbitnija upotreba timijana je kod infekcija respiratornog trakta. Ekstrakt timijana se uzima oralno da ublaži bronhitis, kongestiju grudi i hrapavog kašlja. Kašičica ekstrakta timijana smešana u istom odnosu sa medom, može da se daje podeljeno na doze i vrlo maloj deci.

4. Echinacea (E. purpurea / E. angustifolia)
Purpurni cvet Ehinacee je čest u upotrebi u biljnoj medicini Nativnih Amerikanaca. Deluje stimulativno na imunitet i omogućava telu da se bori protiv bakterija i virusnih infekcija. Kada nastupi sezona gripa, velika je potražnja za komercijalnim proizvodima na bazi ehinacee. Redovni korisnici se kunu u njenu delotvornost skoro podjednako žustro kao što je zagovornici konvencionalne medicine osporavaju.

Nativni Amerikanci su koristili njen koren za tretiranje rana, ujeda insekata, opekotina čak i ujeda zmija. Danas se cvetovi ehinacee koriste kao lek za prehladu i grip. Postoje brojne različite vrste ehinacee, a najčešće su E. purpurea i E. angustifolia. Možete uzgajati bilo koju od ove dve vrste  na osunčanom mestu u svom vrtu. Ova dvogodišnja biljka cveta tek druge godine.

Za spravljanje napitka protiv gripa i prehlade koristite sveže cvetove. Alkoholna tinktura se smatra daleko jačom i efektnijom. Pravi se na sledeći način: cvet, koren ili oba se zatope u koncentrovani alkohol i ostave da odleže 4-6 nedelja. Nakon toga se procedi i pije.

5. Bokvica (Plantago major)

Ova biljka se smatra korovom, ali ima nekoliko lekovitih dejstava, uključujući antimikrobno, antiupalno i dejstvo na zaceljivanje rana. Sveži listovi se izgnječe i priviju kao obloga na rane, ujede od insekata ili čireve na koži da ublaže bol i pospeše zarastaje. Alantoin iz biljke podstiče rast i razvoj ćelija. Još jedna bioaktivna materija aukubin je blagi antibiotik, a visok stepen sluzi umiruje povređenu kožu i olakšava bol.

Čaj skuvan od svežeg lista bokvice ima adstrigentno dejstvo i pomaže kod dijareje. Osobe koje pate od gihta mogu pojesti svež list jer pomenuti aukubin podstiče izlučivanje mokraćne kiseline iz bubrega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.