U trendu

Koliko veša treba da se stavi u veš mašinu: Na 1 stvar posebno obratite pažnju

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju prilikom kupovine nove mašine za pranje veša jeste kapacitet bubnja. Kada prođe prvobitno uzbuđenje zbog kupovine novog kućnog uređaja, pranje veša postaje rutina koja se sastoji od stavljanja veša u mašinu kada je korpa za veš puna, biranja programa za pamuk i pokretanja programa.

Za bolji učinak pranja potrebno je da znate kako i koliko se puni mašina za pranje veša. To ne znači da treba da merite veš pre svakog pranja, ali količina veša u mašini u velikoj meri utiče na učinak pranja.

Kada prepunite mašinu, smanjuje se učinak čišćenja i povećava potrošnja električne energije, dok nedovoljna količna veša predstavlja veoma neefikasan način korišćenja uređaja.

Obratite pažnju na veličinu bubnja

Kapaciteti bubnja (izražen u kg) su delimično koristan pokazatelj količine veša koja može da se stavi u mašinu za pranje, a ovaj zadatak je dovoljno zahtevan sam po sebi i bez korišćenja vage! Tabela u nastavku sadrži okvirne informacije o količini veša koja može da se stavi u mašine različitih kapaciteta kada je izabran standardni program za pamuk.

Bubanj od 6 kg

5 malih peškira

6 majica

2 farmerki/pantalona

10 komada donjeg veša/pari čarapa

2 čaršafa

2 jastučnice

ili

Jedan jorgan

Bubanj od 7 kg

5 malih peškira

10 majica

4 farmerki/pantalona

20 komada donjeg veša/pari čarapa

2 čaršafa

2 jastučnice

ili

Dupli jorgan

Bubanj od 9 kg

6 malih peškira

12 majica

5 farmerki/pantalona

22 komada donjeg veša/pari čarapa

2 čaršafa

2 jastučnice

ili

Srednji jorgan za najveći francuski ležaj

Bubanj od 12 kg

8 malih peškira

15 majica

5 farmerki/pantalona

30 komada donjeg veša/pari čarapa

2 čaršafa

2 jastučnice

ili

Teški jorgan za najveći francuski ležaj

Naravno, u pitanju je samo vodič, pa budite obazrivi prilikom kombinovanja veša iz prethodne liste. Zlatno pravilo glasi da kada izaberete standardni program za pamuk, treba da napunite oko 80% bubnja tako da veš ne bude zbijen.

Nisu sve tkanine iste

Ako koristite programe za određene tkanine, poput programa za osetljivo rublje ili odeću za aktivnosti na otvorenom, optimalna količina veša neće biti ista. Najbolji savet koji možemo da vam damo jeste da proverite u uputstvu za upotrebu mašine za pranje veša koja količina veša može da se stavi kada je izabran ovakav program.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar