U trendu

Konačno rešena večita nedoumica: Treba li potapati krompir u vodu pre kuvanja?!

Krompir je neizbežan na trpezi bez obzira o kakvom se ručku radi, jer je zahvalan i za kuvanje i prženje, i ne zahteva mnogo truda.

A navika većine ljudi je da pre pripreme, ostave oljušteni krompir neko vreme u hladnoj vodi. Šta stručnjaci kažu – da li je ova navika dobra?

Sam postupak se smatra dobrom idejom, ali postoje određene stvari koje biste morali da znate. Krompir koji je isečen na sitnije komade, u vodi ne treba držati duže od sat vremena, čak ni ako ga stavite u frižider.

Ukoliko praktikujete da krompir sečete na veće komade ili ga uopšte ne sečete, onda može da ostane u vodi i do 8-12 sati. Logično, rendani krimpir ne treba uopšte potapati u vodu.

Zašto potapamo krompir u hladnu vodu?

Kada potopimo oljušteni i isečeni krompir u hladnu vodu, krompir otpušta skrob koji, ukoliko ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno termički obradi. Osim toga, višak skroba može da učini da tekstura krompira postane lepljiva ili gumenasta spolja.

Da li krompir treba potapati u toplu ili hladnu vodu?

Gotovo svi automatski ubacuju oljušten krompir u hladnu, ili vodu na sobnoj temperaturi i to nije nimalo slučajno. Najbitnije je da toplu vodu izbegavate jer ona otežava odvajanje viška skroba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar