U trendu

Mesta u kući koja mnogi zaborave da očiste, a među najprljavijima su

Topli vazduh donosi vlagu, povećanje nivoa plesni i više štetočina u našim domovima pa je stoga potrebno obratiti posebnu pažnju na nekoliko mesta tokom čišćenja, a njih mnogi zaborave i preskoče, piše Popsci.

Police frižidera

Samo 10 posto Amerikanaca redovno dezinfikuje svoje police frižidera, pokazalo je istraživanje sprovedeno nad 1500 osoba koje je sproveo Local Gardener. To je problem, kaže Džesmin Davenport-Mari, bivša zdravstvena inspektorka.

“Sve što će doći u dodir s hranom mora da se očisti i dezinfikuje”, objašnjava ona. Ovo je posebno važno s obzirom na to da se u fiokama i na policama može skupiti sve ono što curi u vašem frižideru.

Inspektorka preporučuje da sami napravite sredstvo za čišćenje tako da jedan čep izbeljivača stavite u 3.5 litra vode. Taj rastvor je odličan za dezinfekciju frižidera i drugih kuhinjskih površina.

“Pranje uklanja prljavštinu i ostatke, ali dezinfekcija smanjuje nivo bakterija i patogena”, navodi ona.

Mašina za pranje veša

Kako biste sprečili nakupljanje bakterija u veš mašini, stručnjaci savetuju da mašinu čistite jednom mesečno do svakih šest meseci. Bez obzira koristite li sirće i sodu bikarbonu ili hemijski rastvor za čišćenje, važno je očistiti brtve, bubanj, vrata i sve uske prostore unutar mašine koji bi mogli da budu utočište bakterija.

Topla voda koja dezinfikuje vašu odeću je glavno mesto za kolonije bakterija, zbog čega je ključno da redovno čistite mašinu.

Mobilni telefon

Mobilni je jedan od najprljavijih predmeta, a koristimo ga svakodnevno. Stručnjaci preporučuju svakodnevno brisanje uređaja. Posebno treba biti oprezan ako se telefon koristi u kuhinji jer mali broj ljudi tokom kuvanja pere ruke nakon što dotakne uređaj.

Takođe, mnogi nose mobilni i u toalet. Prema tome, na mobilnom se mogu nalaziti i fekalije, zarazni mikroorganizmi i brojne druge prljavštine i zato je unakrsna kontaminacija u kuhinji pravi rizik.

Dezinfekcija telefona i ruku povećaće sigurnost u kuhinji. Najbrži način za čišćenje je brisanje mobilnog alkoholnim maramicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar