U trendu

Najčešće greške zbog kojih hrana brzo propada u frižideru

Neke namirnice ne smeju da stoje jedna pored druge

Sigurno vam se nebrojeno puta desilo da kupite sveže povrće i voće na pijaci, a već posle nekoliko dana stajanja u frižideru ono postaje suvo ili trulo.

Da li vam je ikada palo na pamet da određene namirnice ne treba da držite jednu do druge u frižideru?

Obično tokom praznika kupujemo veće količine hrane i svežeg voća i povrća, a kad ih ne potrošimo ostavimo ih u frižideru.

To je sasvim u redu jer na taj način želimo da ih sačuvamo pa iskoristimo u narednom periodu, ali može biti i štetno.

Mnoge namirnice poput sveže ubranog voća i povrća u sebi sadrže etilen (biljni hormon koji je zadužen za proces sazrevanja). Vremenom dolazi do otpuštanja etilena iz voća i povrća koji može ugroziti namirnice koje se nalaze pored njih.

U namirnice koje ispuštaju etilen ubrajaju se banane, paradajz, avokado, breskve, kruške, ali i mladi luk. Namirnice koje su osetljive na etilen su jabuke, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, krompir i paprike. Vodite računa da namirnice iz prve i iz druge grupe ne stavljate na iste police u frižideru ili jednu do druge.

Držite ih odvojeno kako etilen ne bi prešao na drugo voće ili povrće i kako ono ne bi prevremeno počelo da truli, promenilo boju ili počelo čudno da miriše.

Takođe, namirnice koje imaju veoma mali udeo etilena su jagode, citrusno voće, kao i grožđe. S obzirom da one u sebi sadrže najmanje količine etilena, ne predstavljaju preveliku opasnost za drugo voće i povrće. Ipak, i njih bi trebalo da držite odvojeno ako želite da vam i druge namirnice ostanu sveže posle stajanja u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar