U trendu

Najkorisnija biljka koju morate posaditi: Osim što pozitivno utiče na zdravlje, odličan je začin za jela (foto)

Pored toga što koren đumbira može da se koristi za čaj ili pravljenje supe, njegovi listovi mogu savršeno da unesu svežinu u prostoriju u kojoj živite. Iako se u većini prodavnica nalazi delimično osušen i star koren biljke, on se može konzumirati i dok je još mlad.

Gajite ga u svom stanu – evo i kako!

Pronađite koren

Kupite komad đumbira veličine palca sa nekoliko kvrgavih čvorova na vrhovima – ovo su pupoljci. Odlučite se za debele komade, a ne za one koji uvenu u svojoj koži. Koža na osetljivim pupoljcima treba da bude tanja i svetlije boje.

Kao i krompir, konvencionalni đumbir se tretira kako bi se sprečilo njegovo nicanje u supermarketu. To znači da neće niknuti ni u vašem domu. Odaberite organsko. Ukoliko imate sreće, i običan đumbir iz radnje će vam proklijati, a to je bilo i moje iskustvo.

Foto: Pixabay/CongerDesign

Dajte mu vremena

Ovo je najteži deo. Đumbiru treba vremena da počne. Da biste to ubrzali, koristite posudu sa providnim poklopcem. Probušite drenažne rupe na dnu. Stavite centimetar ili dva zemlje za sađenje ispod semena i pospite malo iznad. Vratite poklopac, ali ga ne zatvarajte. Održavajte tlo na 70 stepeni i vlažno na dodir, zalivajte samo kada se zemlja osuši.

Izdanci će se pojaviti za šest do osam nedelja. Posadite u veliku saksiju. Đumbiru je potrebno mnogo prostora za rast. Odaberite lepu posudu sa dobrim otvorima za drenažu i dubokom tacnom.

Pažljivo postavite prethodno proklijali rizom na vrh zemlje i zakopajte sve osim vrha klica. Postavite ga na topao, sunčan prozor ili na sunčano, zaštićeno mesto na otvorenom gde se temperature kreću od 60 do 90 stepeni.

Kao i irski krompir, rizomi đumbira će probiti tlo i na suncu pozeleniti. Komercijalni uzgajivači povećavaju prinose redovnim zalivanjem i orezivanjem rizoma jednom mesečno. Da biste postigli isti rezultat kod kuće, zalivajte nedeljno organskom biljnom hranom i jednom mesečno posipajte nekoliko centimetara bogatog komposta, štiteći sam rizom od izlaganja suncu.

Berba

Iščupajte rizom kada vam zatreba đumbir i odsecite komad, a zatim ostatak biljke vratite u saksiju i pospite zemljom, piše Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar