U trendu

Najlakši način za čišćenje rerne bez upotrebe hemikalija: Ostavite preko noći i ujutru samo prebrišete

Kada dođe vreme za čišćenje rerne, uvek nam se čini da je došlo prebrzo jer reč je o mnogima najomraženijem  kućnom poslu. Ali, i njega je potrebno obaviti, a kako bi čišćenje bilo što jednostavnije pronašli smo način s kojim se rerna čisti preko noći, bez upotrebe hemikalija.

Ako želite da isprobate ovu metodu čišćenja rerne smesom sode bikarbone i vode koja treba odstojati preko noći, u nastavku donosimo postupak.

Za čišćenje rerne potrebno vam je:

papirnati ubrusi
mala posuda
alkoholno sirće
voda
soda bikarbona
bočica s raspršivačem

Postupak:

Izvadite rešetke iz rerne i stavite ih sa strane. Njih možete kasnije očistiti sunđerom za ribanje u sudoperi ili kadi.
Pomešajte sodu bikarbonu s vodom u maloj posudi tako da dobijete smesu nalik pasti. Prvo u posudu stavite sodu, a zatim postepeno dodajte nekoliko kapi vode dok ne dobijete gustu smesu. U zavisnosti od veličine rerne, možda će vam biti potrebno nekoliko posuda ove mešavine kako biste potpuno njome obložili unutrašnjost. Ako smesa postane previše tečna, samo dodajte još sode bikarbone.

Premažite unutrašnjost rerne pastom, pokrivajući dno i sa strane. Soda bikarbona može poprimiti smeđu boju i to je normalno jer znači da upija masnoće i prljavštinu. Zatvorite vrata rerne i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 12 sati.

Ujutro obrišite smesu papirnatim ubrusima, brišući što više možete, da ostane što manje ostataka.

U bočicu s raspršivačem sipajte alkoholno sirće i pošpricajte unutrašnjost rerne, naročito mesta na kojima je ostalo sode bikarbone. Zatim ponovo prebrišite kuhinjskim krpama.

Očišćene rešetke vratite u rernu i upalite je na 200 stepeni na 15-ak minuta kako bi se osušila.

Savet plus: Ovom metodom možete očistiti i vrata rerne, ali smesa ne mora da odstaje preko noći. Dovoljno će biti trideset minuta pa vrata zatim prebrišite, pošpricajte ih alkoholnim sirćetom i ponovo prebrišite, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar