U trendu

Neke stvari u kući nemojte da čistite vodom, možete da ih upropastite!

Voda je ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu, ali to ne znači da je prikladna baš za sve površine. Pet stvari u kući nikako ne biste smeli da čistite vodom.

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i postao jedan od omiljenih materijala za uređenje enterijera. Međutim, čišćenje plišanih jastučnica ili kauča vodom nije najbolja odluka. Ako se osetljiva vlakna nakvase, pa se osuše, mogu „ostati“ u tom novom obliku. Kako ne bi ostale fleke od vode za održavanje plišanih površina koristite specijalno sredstvo za čišćenje tekstila i četku sa mekšim vlaknima. Isti princip čišćenja važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrofiber.

Električni uređaji

Prašina i druga nečistoća koja se nakuplja na ekranima televizora, lap topova i sličnih uređaja nikako se ne bi trebala uklanjati vodom. Pri čišćenju ovih površina uvek prvo nečistoću treba ukloniti suvom krpom. Nikada nemojte vodu prskati direktno po njima. Za tvrdokornu prljavštinu može se koristiti blago sredstvo za čišćenje i to tako što ga naprskate na krpu, a tek onda njom istrljate uređaj.

Koža

Nameštaj od kože naročito je osetljiv. U kombinaciji s vodom mogu ostati pruge ili, u najgorem slučaju, materijal može da ispuca. Za čišćenje kožnih sofa koristite isključivo posebne proizvode za negu kože, piše Klix.ba.

Laminatni podovi

Iako su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom može oštetiti. Kako biste sprečili da se laminat „nadme“ brišite ga samo vlažnom krpom ili posebnim sredstvom za drvene i laminatne podove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.