U trendu

Nikada više nećete baciti ljuske od luka: Imaju jednu fantastičnu primenu u kuhinji, koristiće vam redovno

Verovatno ste čuli za kuvanje „od korena do stabljike“, gde nijedan deo povrća ne ide u otpad. Većina nas to radi godinama, u stvari, u vreme vaših baka bilo bi nezamislivo baciti bilo koji deo povrća – sve je bilo korišćeno.

Luk je najčešće povrće koje se koristi u kuhinjama za pripremu većine jela u toku dana. Zamislite koliko se crnog luka koristi širom sveta i koliko je ljuske luka očišćeno. Šta ako vam kažemo da one papirnate ljuske luka za koje ste mislili da su beskorisne zapravo vredi čuvati? Sada, ako razmišljate šta, zaboga, mogu da urade te beznačajne ljuske luka nakon što se skine njihova važna komponenta, čeka vas veliko iznenađenje. Ako je verovati nekim ranijim istraživanjima, ljuska luka je zapravo hranljivija od samog luka!

Ako ste razumeli ovu iznenađujuću vest, hajde da vidimo šta čini ljuske luka tako korisnim. Mnoga istraživanja su tvrdila da su ljuske luka veoma bogate antioksidansima, vlaknima, vitaminima A, C, E i flavonoidima pogodnim za srce. Izveštaji navode da ljuske luka mogu biti korisne za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja srca i održavanje nivoa šećera u krvi.

Evo kako da napravite svoj začin za supe ili krompir od ljuski luka.

Kako je u videu objasnio Džo koji stoji iza profila JoesGarden, koji redovno deli savete o uzgoju voća i povrća, potrebno je najpre dobro očistiti koru od luka i odbacite sve pljesnive ili loše kore, a zatim ih ostaviti da se namaču oko 10 minuta u vrućoj vodi.

Osušite svoje kore peškirom, a zatim ili dehidrirajte koru ili nežno pecite dok ne postanu hrskave na dodir.

Zatim je najbolje da ih zgnječite u avanu uz dodatak prstohvata soli, ali najlakši način je da koristite blender. Dobićete sitni, fini prah koji je savršen koji možete čuvati u teglici za so ili biber, a idealan je za začinjavanje krompira ili bilo koje supe i čorbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar