U trendu

Obavezno ih nabavite: Biljke od kojih komarci beže glavom bez obzira

S prvim toplim danima pojavili su se i toliko omraženi insekti – komarci.

Ove dosadne životinjice često zadaju muku svima, a osim što je njihov ujed neprijatan može da dovede i do brojnih komplikacija.

Umesto da bacate novac na kupovinu raznih preparata protiv komaraca, posadite ove biljke u saksije i uživajte u prostoru bez ijednog komarca.

Neven

Cvet nevena je lekovit, bitan je sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu, te pročišćava krvne sudove i relaksira ih.

Neven je veoma koristan i lep cvet. Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Ko ima baštu sa povrćem trebalo bi da obilno zaseje neven, jer odbija i insekte koji napadaju paradajz.

Neven, dakle, treba posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tera i moljce.

Otarasite ih se na otvorenom

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju.U nju ubacite malo žalfije ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće prijatan za vaš nos, ali neprijatan komarcima.

Bosiljak

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja. Zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju kožu.

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon.

Nana

Nana ili menta je takođe koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muve…

Čaj od nane pre spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Smanjuje glavobolju i želudačne tegobe izazvane stresom.

Matičnjak

Matičnjak (melisa) rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto.

Matičnjak može uveliko da utiče na kvalitet našeg sna, pa se zato često preporučuje kao prirodni lek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Žalfija

Žalfija, kadulja ili latinski ‘Salvia officinalis’ (od reči salvare, što znači spasiti ili lečiti) od pamtiveka se koristi za lečenje gotovo svake bolesti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa…

Dodatna je pogodnost što njen intenzivan miris smeta komarcima.

Ruzmarin

Staro verovanje da miris ruzmarina stimuliše pamćenje dokazali su naučnici Univerziteta Sinsinati. Ruzmarin stimuliše cirkulaciju i protok krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)