U trendu

Oslikavanje platna: batik

Batik je tehnika ručnog oslikavanja tekstila, svile, pamuka, pa čak i nekih mešavina sa sintetičkim vlaknima. Reč "batik" je indonežanskog porekla, a ova tehnika bila je rasprostranjena i širom Afrike i Azije pre mnogo vekova. Ostrvo Java je i danas poznato po batiku, a mustre koje su se razvijale stolećima i sada su sastavni deo javanske odeće, iako se jako malo tekstila radi na tradicionalan način. Razvojem tehnologije, boljom kontrolom i postojanošću boja, ova umetnost je ponovo dobila na popularnosti. Prilikom rada u ovoj tehnici vaša kreativnost može doći do punog izražaja, a pošto ulazimo u sezonu praznika, možda nije na odmet da se malo obavestite o batiku.
Ovom tehnikom moguće je u kućnoj radionici izrađivati razne unikatne predmete, na primer, jastučnice, draperije, šalove i slično.
Kao što smo već pomenuli, ova tehnika predviđena je prvenstveno za farbanje tekstila načinjenog od prirodnih vlakana kao što su pamuk, lan i svila. Moguće je raditi i sa sintetičkim platnima, ali bi tu trebalo voditi računa o procentu sintetike u takvoj mešavini. Iako je batik tehnika "hladnog" bojenja, namenske boje su najčešće zagrejane na 30 do 50 stepeni Celzijusa. Prava priroda nekog tekstila pokaže se tek prilikom bojenja, a 100% sintetička platna mogla bi da vas neprijatno iznenade. Batik je moguće raditi i običnim bojama za tekstil. Isplati se eksperimentisati, jer su one mnogo jeftinije od namenskih.
Batik je u prošlosti u Aziji smatran primerenom zanimacijom za aristokratske dame. One su delikatnim dizajnom u kom su preovlađivali motivi sa pticama i cvećem pokazivale svoj prefinjen ukus i veštinu, baš kao što su to žene u zapadnom svetu činile vezom.
Ovde ćemo govoriti o načinu dekorisanja platna pomoću voska i boje za tekstil. Na tekstil treba naneti vosak i zatim bojiti platno namakanjem u boji. Na mestima gde smo naneli vosak tkanina se neće obojiti, a na mestima gde ga nema hoće. Površine na kojima je bio vosak zadržavaju originalnu boju platna.
Batik se može kombinovati i sa drugim tehnikama, tradicionalnim i modernim.
U sledećem članku nabrojaćemo materijal i alat potreban za bojenje platna tehnikom batika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar