U trendu

Ova biljka je najlepši ukras svakog doma, a prelako se održava!

Palma sreće ili Chamaedorea elegans potiče iz tropskih šuma Latinske Amerike.

Nabavili ste palmu, a evo kako da je gajite

Gajenje palmi u zatvorenom prostoru

Odumrle listove redovno uklanjajte, a oštećene i suve stabljike treba uklanjati početkom proleća ili svake druge godine.

Preporučuje se da ih u letnjim mesecima iznesete u baštu ili stavite na balkon. Važno je da mesto bude zaštićeno od vetra a ne na direktnom suncu kako se listovi ne bi osušili i opali. U jesenjim mesecima palmu treba uneti u zatvoreni prostor. I dok neke mogu da prežive zimu u podrumu gde ima dovoljno svetla, neke vrste ipak treba držati u prostoriji koja nije zagrejana. Postoje i vrste kojima neće smetati topao i suv vazduh u zagrejanoj prostoriji.

Takođe, ne zaboravite na listove koje je potrebno obrisati vlažnom krpom kako bi bili čisti od štetočina i prašine. Međutim, pazite da ne preterate sa zalivanjem jer to može izazvati trulež korena. Ako tokom zime palmu držite na previše toplom mestu, postoji mogućnost da je napadnu lisne uši ili uši. Redovno proveravajte listove, a ako se pojave lisne uši, potražite sredstvo da ih se rešite. Neophodno je reagovati što pre, jer prevelika količina palminih vaški može biti fatalna. U ovom slučaju može se osušiti, a napadnuti listovi moraju biti odsečeni.

Mlade zatvorene palme se presađuju u prolećnim mesecima u pogodno zemljište. Odgovaraće im mešavina peska i stare gline. Posadite ih u saksije u kojima voda može slobodno da otiče na dnu. Prilikom sadnje kućne palme dobro sabijte zemlju oko korena. Nakon sadnje pažljivo zalijte kućnu palmu. Palme se polako ukorenjuju, pa ih je u početku potrebno samo malo prihranjivati, dok ne puste jak koren. Starije palme dovoljno je presađivati svakih pet godina, a još starije svakih 10 godina. U njihovom slučaju, potrebno je samo olabaviti tlo na površini kontejnera i po potrebi ga dopuniti novim tlom. Za starije palme nije potrebno dodatno prihranjivanje prilikom presađivanja. Palme se u letnjim mesecima prihranjuju svake dve nedelje rastvorom đubriva, prenose Nezavisne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar